Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes újragondolt Őrség aranya torta

torta recept gluténmentesenKolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes újragondolt Őrség aranya torta recepttel bővült.

Ki ne hallott már az korábbi ország tortáról? A tökmaggal, tökmagolajjal, málnával? Most egy sokkal könnyebben elkészíthető, keksz alapú tortát készítettem, tojás-tej-gluténmentesen. Elkészítése így is kissé bonyolult, de az íze és a látványa mindenképp kárpótol minket. 

Hozzávalók (10-12 szelet):

Kekszes-tökmagos alaphoz:

Málna réteghez:

  • 300 g fagyasztott málna
  • 50 ml víz
  • 80 g cukor
  • csipet só
  • 10 g zselatinpor
  • fél bio narancs reszelt héja

Tökmag réteghez:

  • 100 g tökmag
  • 65 ml víz
  • 30 g cukor
  • 1 teáskanál zselatin por

Krémes réteghez:

  • 50 ml növényi joghurt
  • 500 ml növényi tejszínhab alternatíva
  • 3 evőkanál porcukor
  • 200 g növényi mascarpone
  • 15 g zselatin por

Tetejére:

  • 30 g tökmag
  • 30 g cukor
  • 30 g darált mandula

A gluténmentes újragondolt Őrség aranya torta elkészítése:

  • A tökmagot ha nem tudjuk pontosan, hogy gluténmentes-e, alaposan mossuk át folyó meleg víz alatt.
  • Hagyjuk szűrőben lecsöpögni.
  • A kekszporát daráljuk le a tökmaggal.
  • Adjuk hozzá a porcukrot, mandulát és az olvasztott margarint.
  • 18 cm átmérőjű tortaforma aljára lapítsuk el a kekszes-tökmagos alapot.
  • Béleljük ki a tortaformát vax fóliával, hogy a krém ne tapadjon a formára, és a torta elég magas is lesz.
  • Készítsük el a tökmagos réteget.
  • A vizet forraljuk fel a cukorral.
  • Majd adjuk hozzá a tökmagot, keverjük össze.
  • Vegyük le a tűzről, öntsük bele a zselatin port.
  • Picit hagyjuk meghűlni.
  • Jöhet a málna réteg.
  • A málnát a cukorral, sóval reszelt narancshéjjal és a pici vízzel forraljuk fel.
  • Amikor a málnaszemek szétfőttek, vegyük le a tűről.
  • Pár perc pihentetés után keverjük bele a zselatinport.
  • Amíg kissé lehűl, elkészítjük a krémet.
  • A növényi joghurtot picit melegítsük fel.
  • Keverjük bele a zselatin port, tegyük félre.
  • Verjük fel a növényi tejszínhabot is.
  • Amikor már majdnem kész adjuk hozzá a porcukrot és a mascarponet is.
  • Verjük igazán kemény krémmé.
  • Ekkor óvatosan keverjük hozzá a zselatinos növényi joghurtot.
  • A torta tetejére szánt réteghez a tökmagot, mandulát és a cukrot alaposan daráljuk le.
  • Jöhet az torta összeállítása.
  • A krém harmad részét tegyük a kekszes alapra.
  • Készítsünk egy kis, kör alakú mélyedést, fészket.
  • Ebbe a mélyedésbe tegyük a tökmagos réteget.
  • Erre újra krém réteg kerül.
  • Öntsük rá a kissé kihűlt málnaréteget is.
  • Újra jöhet a krém maradéka.
  • A tetejét szórjuk meg a ledarált cukor, tökmag és mandula keverékével.
  • Tegyük hűtőszekrénybe dermedni az egész tortát.
  • Szeletelés előtt vegyük ki a tortaformából a tortát.
  • Tekerjük le a fóliát az oldaláról.
  • Szeletelve tálaljuk.

Jó étvágyat kívánok!

Elkészítési idő: kb. 40 perc + pihentetésin idő

Nehézségi szint: haladó

(recept tápértékszámítása folyamatban)

A gluténmentes újragondolt Őrség aranya torta tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes torta recept

gluténmentes újragondolt Őrség aranya torta

Kategória: , , ,