Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes kovászos extra szezámmagos bagett

bagett recept gluténmentesenKolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes kovászos extra szezámmagos bagett-tel bővült.

A nagy kenyér készítő lázban meg is feledkeztem a bagettekről. Nekem régebben mindig az sikerült jobban, mint a kenyér. Most újra elővettem a bagett receptjeim, kicsit frissítettem rajta, és átgondoltam kovászra. Fantasztikus ízű gluténmentes bagett lett belőle.

Hozzávalók (10 adag):

Kovászhoz:

  • 50 g érett gluténmentes kovász
  • 50 g Mimen cirokliszt
  • 50 g It’s us Fehér kenyér lisztkeverék
  • 50 g It’s us Miklos’s univerzális plus lisztkeverék prebiotikus
  • 150 ml langyos víz
  • 1 teáskanál méz

Tésztához:

  • kész, előbbi érett előtészta a kovászból
  • 315 ml langyos víz
  • 20 g It’s us Naturbit útifűmaghéj őrlemény
  • 15 g só
  • csipet cukor
  • 50 g Mimen cirokliszt
  • 100 g Glutenix barna lisztkeverék
  • 50 g It’s us Fehér kenyérliszt keverék
  • 100 g It’s us Miklos’s univerzális plus lisztkeverék prebiotikus
  • 80 g édesburgonya, főtt
  • 4 evőkanál napraforgó étolaj

Forgatáshoz:

  • 60 g vegyes szezámmag, fekete és hagyományos fehér

A gluténmentes kovászos extra szezámmagos bagett elkészítése:

  • Mérjük ki a vizet.
  • Ehhez adjuk az útifűmaghéj őrleményt, és a sót, cukrot.
  • Keverjük el alaposan.
  • Mérjük ki a liszteket, reszeljük hozzá a kihűlt, megfőtt édesburgonyát.
  • Keverjük össze.
  • Mérjük ki az érett kovászt, és adjuk a kissé összekevert liszthez.
  • Alaposan keverjük össze, amikor már tapad-ragad adagoljuk hozzá a napraforgó étolajat.
  • 2-3 étolajjal leöntött felületen gyúrjuk össze, lapítsuk ki, hajtogassuk egymásra a tésztát.
  • Ezt a folyamatot ismételjük meg még egyszer-kétszer.
  • Ha nagyon tapadna a tészta, adjunk még kevés napraforgó étolajat a felületre, a tészta alá.
  • Ekkor válasszuk 3 egyforma részre a tésztát.
  • Formáljuk téglalap alakúra.
  • Tekerjük fel, hengergessük át többször is. 
  • A végeit igazítsuk el, formáljuk meg „csücsökre”
  • Ugyan erre a felületre szórjuk ki az előzőleg folyó vízzel átmosott szezámmagot.
  • Tegyük dobozba a tésztát és takarjuk le a tetejét. (én műanyag dobozba teszem, abban hagyom megkelni)
  • Tegyük félre huzatmentes, egyenletes hőmérsékletű helyre.
  • Érdemes betakargatni is, ha nem lenne kellően meleg a lakásban.
  • Amikor letelt a kelési idő, kb. 6-8 óra múlva, és gyönyörűen életre kelt a bagett, tegyük előmelegített 180 °C fokos sütőbe.
  • Én bagettsütő formában sütőm meg.
  • Kb. 45-50 perc alatt készre sül.
  • Érdemes ellenőrizni a sütés vége előtt, hogy megsült-e a tészta.
  • Vegyük ki óvatosan!
  • Én le szoktam spriccelni vízzel a forró kenyeret.
  • Sütőrácson hagyjuk teljesen kihűlni.

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: haladó

Elkészítési idő: elkészítés 15 perc, 2- 3 óra pihentetés, 15 perc elkészítés, 6-8 óra pihentetés, 45 perc sütés

(recept tápértékszámítása folyamatban)

A gluténmentes kovászos extra szezámmagos bagett tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

Kategória: , ,