Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes mákkrémes ribizlis szelet

szelet recept gluténmentesenKolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes mákkrémes ribizlis szelettel bővült.

Ki imádja rajtam kívül még a mákot? Én szinte minden nap meg tudnám enni, tésztára, bejgliben, mákos péksüteményekben…és lehetne sorolni tovább. Most a pudingba főztem darált mákot, ezt tettem a piskóta alapra. Ezek mind édes ízek, amit a tetején lévő savanykás ribizlizselé tompít.

Hozzávalók (közepes méretű tepsi):

Piskóta hozzávalói:

  • 4 db egész tojás
  • 4 púpos evőkanál gluténmentes liszt
  • 50 ml napraforgó étolaj
  • 7 púpos evőkanál Mester Család Süteményliszt
  • pár csepp frissen facsart citromlé
  • 2 kávéskanál sütőpor
  • csipet só

Mákkrém:

  • 600 ml növényi ital (most rizsital)
  • 2 csomag gluténmentes vaníliás pudingpor
  • 2 evőkanél It’s us Naturbit kukoricakeményítő
  • 40 g darált mák
  • 1 bio citrom reszelt héja
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 8 evőkanál cukor
  • csipet só
  • 2 teáskanál agar-agar

Ribizlizselé:

  • 400 g ribizli (most fagyasztott)
  • 30 ml víz
  • 50 g kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1,5 teáskanál agar-agar

A gluténmentes mákkrémes ribizlis szelet elkészítése:

  • Robotgép segítségével verjük habosra, fényesre a tojásokat a cukorral.
  • Öntsük bele a napraforgó étolajat.
  • Szitáljuk rá a Mester Család Süteménylisztjét és a sütőport is.
  • Facsarjunk bele kevés citromlevet.
  • Óvatosan keverjük össze az egészet.
  • Egy nagyobb méretű tepsit béleljünk ki sütőpapírral.
  • Előmelegített 170 °C fokos sütőben süssük készre.
  • Ez kb. 17-20 perc lesz.
  • Ha készen van a piskóta, hagyjuk kihűlni a tepsiben azt.
  • Készítsük el a mákkrémet.
  • Cukorral daráljuk le a mákot.
  • A növényi ital egy részében keverjük el a gluténmentes pudingport, és a cukrokat.
  • Reszeljük bele a bio citromot is.
  • Kezdjük el a maradék növényi italt melegíteni.
  • Amikor jó forró már, öntsük bele a pudingos, cukros növényi tejitelt.
  • Kezdjük el sűrűn kavargatva főzni.
  • Mehet bele a darált mák is.
  • Főzzük össze alaposan.
  • Az agar-agart is tegyük bele.
  • Egy percet ezzel is főzzük meg.
  • Ekkora már talán lehűlt a piskóta is.
  • Érdemes körbe elhelyezni wax lapot a tepsiben, a piskóta körül.
  • Erre öntsük rá a mákkrémet.
  • Amíg hűl, készítsük el a ribizli zselét.
  • A fagyasztott ribizlit a pici vízzel, cukorral kezdjük el főzni.
  • Amikor már „szottyos” lesz az egész, mehet bele az agar-agar.
  • Szintén egy percet főzzük.
  • Öntsük rá a mákkrémre.
  • Hagyjuk kihűlni az egészet.
  • Érdemes egy éjszakára hagyni pihenni.
  • Szeletelve tálaljuk.

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: kezdő

Elkészítési idő: 45 perc + pihentetés

(recept tápértékszámítása folyamatban)

A gluténmentes mákkrémes ribizlis szelet tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes szelet recept

gluténmentes mákkrémes ribizlis szelet

Kategória: , , , ,