Gluténmentes pizza recept – köles-, kukorica- és rizsliszt alapon
Nemrég jelent meg a Lidl új saját márkás, Castello márkanév alatt forgalomba hozott gluténmentes lisztkeveréke, de máris díjat is nyert. A lisztkeverék alap gluténmentes lisztek keverékéből készül, ha sütünk belőle valamit, ne feledkezzünk meg a megfelelő sikérhelyettesítő megválasztásáról sem a kívánt tésztaállag elérése céljából!
Hozzávalók 2 gluténmentes pizzához
- 50 dkg Castello free from gluténmentes liszt
- 1 teáskanál só
- 1 evőkanál útifű maghéj, kb. 3.5 dl vízben elkeverve
- 1 zacskó gluténmentes szárított élesztő
Feltét
- 15 dkg (1 doboz) sűrített paradicsom szósz
- apróra vágott fokhagyma
- kevés olívaolaj
- oregáno
- bazsalikom
- csipetnyi só
- csipetnyi cukor
- reszelt sajt
Elkészítés:
- A tésztát összegyúrjuk, és 15-20 percet pihentetjük
- Majd olajjal kikent tepsibe tesszük 1 cm vastagra kinyújtva (ha nem tudjuk kinyújtani, akkor tenyérrel nyomkodjuk óvatosan szét, belülről kifelé haladva).
- Kevés olajon megpároljuk a fokhagymát, tűzről levéve beletesszük a sűrített paradicsomot, és a fűszereket (oregáno, bazsalikom, só, cukor).
- Rásimítjuk a pizza tésztára
- 180 °C fokra előmelegített sütőben kb. 15 percig sütjük
- Majd megszórjuk reszelt sajttal, és visszatéve a sütőbe még kb. 10 percig sütjük.
1 darab pizza kb. 38 dkg – 40 dkg
Tápanyagtartalom | az egészben | 1 darab pizzában |
Energia | 2267 kcal / 9521 kJ | 1133 kcal / 4760 kJ |
Fehérje | 68,7 g | 34,4 g |
Zsír | 37,6 g | 18,8 g |
amelyből telített zsírsavak | 17,0 g | 8,5 g |
Szénhidrát | 399,0 g | 199,5 g |
amelyből cukrok | 26,0 g | 13,0 g |
Rost | 32,6 g | 16,3 g |
A gluténmentes pizza recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
Ha nem otthon szeretne pizzát sütni ajánljuk gluténmentes pizzériákat tesztelő cikksorozatunkat!
- Recept címke: bazsalikom Castello gluténmentes liszt cukor élesztő fokhagyma lisztkeverék olívaolaj oregánó paradicsom sűrítmény pizza psyllium rost (útifűmaghéj) reszelt sajt só