Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Fahéjas, tépkedős gluténmentes kalács kuglóf formában sütve

Egy hihetetlen könnyű, puha, kuglóf formában sült, kürtös kalácsra emlékeztető, kalács. Aki szereti a fahéjat, ne habozzon kipróbálni. Sárám imád segédkezni a gyúrásban, kenésben, forgatásban egyaránt.

Mennyiség: kb. 6 adag

gluténmentes kalács receptHozzávalók a tésztához:

  • 100 g Mester házi gluténmentes kenyérliszt
  • 100 g Schär B gluténmentes kenyérliszt
  • 100 g Barbara gluténmentes liszt kelt tésztákhoz
  • 200 ml * langyos tej
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 csomag szárított élesztő
  • 125 g langyos * joghurt
  • 1 teáskanál útifűmaghéj
  • 1 csipet só
  • 3 evőkanál olaj.

Az összerakáshoz:

  • 15 g olvasztott * vaj
  • 50 g kristálycukor + 1 teáskanál fahéj

Elkészítés:

  • A langyos, cukros tejben és joghurtban felfuttatjuk az élesztőt, közben összekeverjük a száraz hozzávalókat.
  • A felfuttatott élesztőhöz öntjük a keverékünket és dagasztógép segítségével rugalmas, egynemű tésztát dagasztunk. Közben adjuk hozzá az olajat is.
    gluténmentes kalács recept
  • Pár perc dagasztás után kb. fél órát kelesztjük a tésztánkat.
  • A megkelt tésztából apró darabkákat tépünk, majd lazán golyót formálunk (óvatosan, nem szabad gyúrni, nehogy túl tömör legyen!)
    gluténmentes kalács recept
    Olvasztott vajban megforgatjuk, majd fahéjjel elkevert kristálycukorban jól összerázzuk.
    Egy kuglófsütőt alaposan kikenünk olvasztott vajjal és a fahéjas, cukros golyókat belepakoljuk.
  • Újabb fél órát kelesztjük.
  • 180 ˚C fokon 40 percet sütöttem. Gyönyörűen ki lehetett borítani a formából. Vanília sodóval mind befaltuk.

Nehézségi szint: könnyű

Elkészítési idő: 120 perc

Tipp: * A laktózérzékenyek használjanak nyugodtan laktózmentes tejtermékeket!

Tápanyagtartalom az egészben 6 db. esetén 1 kuglófban 8 db. esetén 1 kuglófban
Energia 2183 kcal / 9125 kJ 364 kcal / 1521 kJ 273 kcal / 1141 kJ
Fehérje 18,3 g 3,1 g 2,3 g
Zsír 79,4 g 13,2 g 9,9 g
  amelyből telített zsírsavak 20,4 g 3,4 g 2,6 g
Szénhidrát 334,2 g 55,7 g 41,8 g
  amelyből cukrok 99,3 g 16,6 g 12,4 g
Rost 22,4 g 3,7 g 2,8 g

A gluténmentes kalács recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes kalács recept

Kategória: , , , , ,