Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

Sajtos croissant Zóra gluténmentes pékségéből

Házi pékségünkhöz újabb finomságot hoztunk! Gazdagítsuk repertoárunkat gluténmentes croissanttal is, na de ez esetben egészséges változatban, teljes kiőrlésű lisztekből, rostban gazdagon. Reggelire vagy tízóraira is kiváló választás!

Sajtos gluténmentes croissant receptHozzávalók 4-6 darabhoz:

  • 200 g liszt, ebből:
  • 10 g psyllium (útifű maghéj)
  • 1 dl * tej
  • fél csomag szárított gluténmentes élesztő (vagy 12,5 g friss élesztő)
  • 1 dl víz
  • 40 g * vaj
  • 1 teáskanálnyi só
  • 120 g reszelni való * sajt (pl: ementáli, trappista)

Elkészítés:

  • A tejet melegítsük meg, majd tegyük bele a szárított élesztőt – vagy morzsoljuk bele a friss élesztőt. Keverjük jól meg, majd tegyük félre és hagyjuk, hogy az élesztő elkezdjen dolgozni. (kb. 5-10 percig pihentessük, ezalatt habos réteg fog megjelenni a tetején.)
  • A száraz hozzávalókat (lisztek, psyllium, só) mérjük ki, majd keverjük jól össze.
  • Adjuk hozzá a szobahőmérsékletű, felkockázott vajat, a vizet és a felfuttatott élesztőt, majd először kanál segítségével, végül kezünkkel gyors mozdulatokkal formáljuk golyóvá. Ügyeljünk arra, hogy ne gyúrjuk sokáig, csak addig, míg a lisztek és a psyllium felveszi a folyadékot (kb. 2-3 perc).
  • Letakarva tegyük félre meleg helyre és hagyjuk kelni kb. 30 percig. (Előmelegített sütőben, mikróban is lehet keleszteni, csak ügyeljünk, hogy ne legyen túl forró, így a tészta kb. a duplájára fog kelni.) Ha a tészta megkelt, enyhén gyúrjuk át kezünkkel, majd vékonyan lisztezett felületen nyújtsuk kb. 0,5 cm vastag téglalapra. Néhányszor hajtsuk félbe, majd ismét nyújtsuk ki téglalap alakúra!
  • A sütőt melegítsük elő 180 °C fokra.
  • A kinyújtott tésztát szórjuk meg a reszelt sajttal, majd vágjunk hosszúkás háromszögeket. Szélesebb vége felől tekerjük fel a háromszögeket, majd a kész kifliket tegyük sütőpapírral bélelt tepsire, majd így folytassuk a maradék tésztával is.
  • A kész tésztákat kenjük meg a felvert tojássárgával, majd süssük készre kb. 20 perc alatt. Várjuk meg míg kihűl, majd kínálhatjuk is.

Jó étvágyat kívánunk hozzá!

Elkészítési idő: kb. 1,5 óra

Nehézségi szint: haladó

TIPP: * Laktózérzékenyek használjanak laktózmentes tejtermékeket! Tudta, hogy a kemény és félkemény sajtok legtöbbje természetes módon laktózmentes?

Tápanyagtartalom egy darabban (4 és 6 db esetében):

Energia 463,3 kcal/1936,5 kJ 308,9 kcal/ 1291,2 kJ
Fehérje 16,6 g 11 g
Zsír 29,8 g 19,9 g
Telített zsír 5,6 g 3,7 g
Szénhidrát 28,8 g 19,2 g
Ebből cukor 0,4 g 0,3 g
Élelmi rost 6,1 g 4,2 g

A gluténmentes croissant receptet és a fotót Dékei Zóra, dietetikus készítette és a www.glutenerzekeny.hu oldal tulajdonosa jelenítette meg.

Kategória: , , , ,

Ad