Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Citromos mákos gluténmentes muffin

Villámgyors édességet szeretnénk? Készítsük gluténmentes muffinokat értékes hozzávalókból. Nagyszerű ötlet ebéd utáni desszertnek, de akár tízóraira/uzsonnára is csomagolhatjuk.

citromos mákos gluténmentes muffinHozzávalók 12 db-hoz:

  • 100 g kölesliszt
  • 100 g barna rizsliszt
  • 30 g * 4:1 édesítő (ízlés szerint lehet több is)
  • 40 g mák
  • 1 teáskanál gluténmentes sütőpor
  • 2 citrom kifacsart leve és reszelt héja
  • 50 g szobahőmérsékletű ** vaj
  • 175 g natúr ** joghurt
  • 3 közepes méretű (M-es)  tojás

* 1 adag édesítőszer 4 adag cukor édesítő erejének felel meg.

Elkészítés:

  • A sütőt melegítsük elő 160 °C fokra.
  • A száraz hozzávalókat mérjük ki, majd keverjük össze.
  • Adjuk hozz a reszelt citromhéjat, a citrom kifacsart levét, az enyhén megolvasztott vajat, valamint a joghurtot és keverjük simára.
  • A tojásokat mossuk meg, majd üssük fel és a sárgáját, fehérjét együtt verjük habosra, majd óvatosan forgassuk hozzá a tésztához.
  • A muffinformákat béleljük ki papírral, majd adagoljuk bele a tésztát.
  • Tegyük a sütőbe a muffinokat majd 15 perc alatt süssük készre. Tűpróbával ellenőrizzük.
  • Hagyjuk kihűlni, majd tálalhatjuk is. Frissen felvert tejszínhabot is kínálhatunk hozzá.

Jó étvágyat kívánunk hozzá!

Elkészítési idő: kb. 25 perc

Nehézségi szint: haladó

TIPP: ** laktózérzékenyek használhatnak laktózmentes tejtermékeket is.

Tápanyagtartalom egy darabban (4 és 6 db esetében):

Energia 153,5 kcal/641,7 kJ
Fehérje 3,8 g
Zsír 9,1 g
Telített zsír 3 g
Szénhidrát 13 g
Ebből cukor 1 g
Élelmi rost  1 g

A mákos gluténmentes muffin receptet és a fotót Dékei Zóra, dietetikus készítette és a www.glutenerzekeny.hu oldal tulajdonosa jelenítette meg.

Kategória: , , , , ,