Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes vegán csokoládés cukkinis desszert

desszert recept gluténmentesenKolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes vegán csokoládés cukkinis desszerttel bővült.

Ahogy említettem már párszor, az egyik legkönnyebben, legjobban felhasználhatóbb zöldség a cukkini. Most desszertbe reszeltem bele. Egyszer már készítettem süteményt belőle, most egy interneten talált receptet alakítottam át, tej- és gluténmentessé is. 

Hozzávalók (16 szelet):

  • 420 g Mester Család süteménylisztkeverék
  • 450 g reszelt cukkini (leve is szükséges!)
  • 40 g zsírszegény holland kakaópor 
  • 20 g karobpor (lehet 60 g holland kakaópor is)
  • 3 evőkanál forró víz
  • 340 g cukor
  • 180 ml napraforgó étolaj
  • 180 ml növényital  (most rizsital)
  • 1 csomag vanília cukor
  • 2 teáskanál őrölt fahéj
  • 1,5 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 teáskanál frissen facsart citromlé
  • 1 teáskanál só

Tetejére:

  • 80 g tejmentes csokicsepp

A gluténmentes vegán csokoládés cukkinis desszert elkésztése:

  • Mossuk meg a cukkinit, reszeljük le.
  • Ne nyomjuk ki a levét, az is szükséges lesz majd a süteménybe.
  • A cukkinihez mérjük ki a Mester Család sütemény lisztjét.
  • Adjuk hozzá a többi száraz összetevőt is.
  • Jöhetnek a nedves hozzávalók.
  • Forró víz, növényi ital (rizsital) és az étolaj.
  • Az egészet alaposan keverjük el, hogy a kakaópor és a liszt sem maradjon csomós a tésztában. 
  • A szódabikarbóna ki fog pezsegni a friss citromlétől, nem lesz „fura” íze a süteménynek.
  • Melegítsük elő a sütőt 200 °C fokra.
  • Egy kb. 20 x 30 cm nagyságú tepsit béleljünk ki sütőpapírral.
  • (ebben inkább vastagabb, magasabb lett a tészta, nagyobb tepsiben inkább vékonyabb lesz)
  • Öntsük bele a masszát.
  • Tetejét szórjuk meg sok-sok csokoládécseppel.
  • Toljuk be a forró sütőbe a tepsit.
  • Vegyük vissza a hőfokot 190 °C fokra.
  • Süssük készre kb. 55 perc alatt.
  • Sütési idő függ a sütőnktől!
  • Érdemes tűpróbát alkalmazni.
  • Ha nagyon sülne a teteje, tegyük lentebb a sütőrácsot, vagy fedjük be alufóliával a süteményt, amíg meg nem sül teljesen!
  • Langyosan már lehet tálalni.

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: kezdő

Elkészítési idő: 70 perc

Tápanyagtartalom az egészben 1 szelet gluténmentes
csokoládés cukkinis desszertben
Energia 23196 kJ / 5536 kcal 1449 kJ / 346 kcal
Zsír 200,6 g 12,5 g
  amelyből telített zsírsavak 37,9 g 2,4 g
Szénhidrát 843,1 g 52,7 g
  amelyből cukrok 409,9 g 25,6 g
Rost 27,7 g 1,7 g
Fehérje 52,2 g 3,3 g
4,75 g 0,30 g

A gluténmentes vegán csokoládés cukkinis desszert tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes desszert recept

gluténmentes vegán csokoládés cukkinis desszert

Kategória: , , ,