Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

IR barát, gesztenyés gluténmentes torta recept – az ünnepi asztalra

Weboldalunk dietetikusa fontos feladatának tartja, hogy receptjeit több diétázó is fogyaszthassa, így újragondolta a gesztenyepürét és készített egy finomított cukor- és gluténmentes tortát az ünnepi menühöz, hogy akár inzulinrezisztenciások is örömmel bűnözhessenek az ünnepekkor! Ajánljuk mindenkinek, aki szereti az egyszerűen elkészíthető, krémes gesztenyés édességeket!

Gesztenyés gluténmentes torta receptHozzávalók 12 szelethez:

Tésztához:

  • 3 db közepes méretű (M-es) tojás
  • 3 evőkanál eritrit (45 g)
  • 2 evőkanál kölesliszt (30 g)
  • 1 evőkanál gluténmentes kakaópor (15 g)

1. réteghez:

  • 250 g cukrozatlan gluténmentes gesztenyemassza
  • 250 ml habtejszín
  • 1 teáskanál kakaópor (5 g)
  • 5 g gluténmentes habfixáló (kb. fél csomag)

2. réteghez:

  • 250 g cukrozatlan gesztenyemassza
  • 250 ml habtejszín
  • 5 g gluténmentes habfixáló (kb. fél csomag)

3. réteghez:

  • 250 ml habtejszín
  • 10 g gluténmentes habfixáló (kb. 1 csomag)

Rétegzéshez:

  • 300 g magozott meggy
  • 3 evőkanál eritrit (45 g)

Elkészítés

  • Egy kapcsos tortaformát béleljünk ki sütőpapírral, a sütőt pedig melegítsük elő 160 ºC fokra.
  • A gesztenyemasszákat (ha nem frissen vásároltuk) elkészítés előtt pár órával tegyük át a fagyasztóból a hűtő részbe, ha ezt elfelejtettük, mikrohullámú sütőben gyorsíthatjuk a felengedést.
  • A tészta hozzávalóiból készítsünk piskótát
    • A tojásokat mossuk meg, egyesével üssük fel és válasszuk szét. A fehérjét verjük kemény habbá, a tojássárgáját pedig habosítsuk ki az eritrittel. A felvert tojásfehérjét óvatosan forgassuk bele a cukorhelyettesítővel felvert tojássárgájába.
    • A lisztet keverjük el a kakaóporral, szitáljuk át, majd apránként adjuk a tojásos masszához. Ügyeljünk arra, hogy a lisztet óvatosan forgassuk bele a tésztába, hogy a habos massza ne essen össze.
    • Az elkészült tésztát öntsük az előzőleg előkészített formába, majd helyezzük a sütőbe és süssük középső rácson kb. 15 percig, majd vegyük ki a sütőből és tegyük egy rácsra hűlni. (A sütőpapírt távolítsuk el róla még melegen!)
  • Mialatt a tészta sül, 300 g kimagozott, fagyasztott /nyáron friss meggyet tegyünk egy lábosba és az eritrittel együtt, és főzzük sűrű lekvárrá.
  • Verjük fel az első adag hideg tejszínhabot, közben adjuk hozzá a habfixáló felét a csomagoláson leírtak szerint.
  • A szobahőmérsékletű gesztenyemasszát villával törjük át és habosítsuk ki robotgéppel, majd apránként adjuk hozzá a felvert tejszínhabot és az egy teáskanál kakaóport.
  • A második réteget készítsük el az elsővel megegyezően, csak ne tegyünk bele kakaóport.

Az első két réteget elkészíthetjük úgy is, hogy a habtejszíneket egyszerre verjük fel, majd adjuk hozzá a gesztenyemasszához, és a végén felezzük csak el, hogy az egyik felébe kakaóport tegyünk. Ezt a verziót azért nem javasoljuk csupán, mert elképzelhető, hogy a habtejszín valami probléma miatt nem verődik fel, így ez esetben nem kell az egészet kidobnunk (…jobb az elővigyázatosság)

  • A harmadik réteghez csak egy hideg habtejszínt verjünk fel egy csomag habfixálóval.
  • A torta összeállítása
  • A kihűlt piskótalapot helyezzük vissza a kapcsos tortaformába. Kenjük meg egy kevés meggylekvárral, majd kenjük rá a kakaóporos gesztenyemasszát. Tegyük be hűtőbe fél órára, majd kenjünk meg egy következő réteg meggylekvárral, majd a másik gesztenyemasszával. Ismét tegyük be fél órára a hűtőbe, végül kenjük meg a maradék meggylekvárral és a felvert tejszínhabbal.
  • Tetejét díszítsük ízlés szerint csokoládéforgáccsal, kókuszreszelékkel, meggyel, vagy akár gesztenyemasszából formázott gesztenyegolyókkal.
  • Tálalásig hűtőben tároljuk.

Jó étvágyat kívánunk hozzá!

Elkészítési idő: 1,5 óra

Nehézségi szint: kezdő

Tápanyagtartalom egy szeletre vonatkoztatva (12 szelet esetében):

Energia 337 kcal / 1408,7 kJ
Fehérje 4,9 g
Zsír 20,9 g
Szénhidrát 27,2 g
Élelmi rost 2,7 g

A IR barát, gesztenyés gluténmentes torta receptet és a fotót Dékei Zóra, dietetikus készítette és a www.glutenerzekeny.hu oldal tulajdonosa jelenítette meg.

Kategória: , , , ,