Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Iri mama lekváros virágai – olmós gluténmentes süti

gluténmentes sütemány receptBecsei Ferencné (Iri mama konyhája) ismét egyedit alkotott, egy omlós lekváros gluténmentes sütit készített,  amit a keksz és linzer közé sorolhatunk:

Ezt a sütit saját elgondolás alapján készítettem.  Finom, ropogós, és másnap is ugyan olyan. Csak ajánlani tudom mindenkinek.

Hozzávalók (22 db lekváros sütihez):

A gluténmentes tésztához :

  • 100 g vaj vagy margarin
  • 50 g cukor
  • 2 db M-es méretű tojás
  • 1 db narancs reszelt héja
  • 150 g Doves farm önkelesztő gluténmentes lisztkeverék
  • 150 g Doves farm gluténmentes kenyérlisztkeverék
  • 10 g gluténmentes sütőpor
  • 1 késhegyni xantán por (sikér helyettesítő)
  • 10 g útifűmaghéj (psyllium rost – sikér helyettesítő)
  • 40 g tejföl
  • 15 g gluténmentes kakaópor

omlós gluténmentes süti receptAz összeragasztáshoz:

  • 50 g eper lekvár

Díszítéshez :

  • 30 g fehér csoki

Az omlós gluténmentes süti elkészítése:

  • Liszteket kimérem egy tálba. Hozzáadom a cukrot, sütőport, xantánt, útifű maghéjat, majd alaposan elkeverem.
  • Ezután az olvasztott margarint, narancs reszelt héját, az egész tojásokkal begyúrom a tésztát.
  • Végül a tejföllel beállítom a tészta rugalmasságát. Ezután elfelezem
  • A tészta felét még világosan folpakba csomagolom. Másik felébe teszem a kakaóport és addig gyúrom, míg egyenletes nem lesz a tészta. Ezt is becsomagolom és mind a kettőt hűtőbe teszem. Minimum 30 percre. Nekem dolgom volt, így több mint 1 órát volt bent. Utólag már tudom, jót tett neki. Ha nem sietünk, érdemes 1 órát hűtőbe tenni.
  • Sütőt előmelegítem 180 °C fokra, légkeverésre.
  • Ezután gyúrólapon kinyújtom a világos tésztát egy nagyobb téglalappá. 6 cm-es pogácsa szaggatóval kiszúrom, 22 db lett. Sütőpapírral borított tepsibe rendezem, 10 perc alatt készre sütöm. Világos színű legyen.
  • Közben kinyújtom a kakaós lapot is, egy hullámos szélű 6 cm-es pogácsa szaggatóval kiszúrom. Tepsibe teszem, majd a tepsin egy 1,5 cm-es szaggatóval kiszúrom a közepét.
    gluténmentes süti készítés
  • A kis korongokat egy másik sütő lemezre teszem. 10 percig sütöm a kakaós tésztát is. Külön ami a közepéről maradt, azt is 10 percig sütöm.
  • Mikor mindegyik kihűlt elkészítem a végleges formáját. Világos tésztát lekenem eper lekvárral. Ráteszem a kakaós, lyukas közepű, hullámos szélű korongokat.
  • Mikróhullámú sütőben felolvasztom a csokit. Habzsákba töltöm, végén egy picit levágom, majd díszítem a sütik tetejét.

TIPP: Bármilyen lekvárral töltve nagyon finom.

Jó étvágyat kívánok hozzá!

Elkészítési idő: 1óra +  1 óra hűtés

Nehézségi szint: haladó

Tápanyagtartalom az egészben 1 db. lekváros virágban
Energia 9370 kJ / 2231 kcal 426 kJ / 102 kcal
Zsír 88,1 g 4,0 g
  amelyből telített zsírsavak 41,8 g 1,9 g
Szénhidrát 312,3 g 14,2 g
  amelyből cukrok 71,8 g 3,3 g
Rost 2,4 g 0,1 g
Fehérje 32,1 g 1,5 g
2,09 g 0,10 g

Az olmós gluténmentes süti recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

lekváros virágok omlós gluténmentes sütemény recept

lekváros virágok omlós gluténmentes sütemény

Kategória: , , , ,