Iri mama lekváros virágai – olmós gluténmentes süti
Becsei Ferencné (Iri mama konyhája) ismét egyedit alkotott, egy omlós lekváros gluténmentes sütit készített, amit a keksz és linzer közé sorolhatunk:
Ezt a sütit saját elgondolás alapján készítettem. Finom, ropogós, és másnap is ugyan olyan. Csak ajánlani tudom mindenkinek.
Hozzávalók (22 db lekváros sütihez):
A gluténmentes tésztához :
- 100 g vaj vagy margarin
- 50 g cukor
- 2 db M-es méretű tojás
- 1 db narancs reszelt héja
- 150 g Doves farm önkelesztő gluténmentes lisztkeverék
- 150 g Doves farm gluténmentes kenyérlisztkeverék
- 10 g gluténmentes sütőpor
- 1 késhegyni xantán por (sikér helyettesítő)
- 10 g útifűmaghéj (psyllium rost – sikér helyettesítő)
- 40 g tejföl
- 15 g gluténmentes kakaópor
- 50 g eper lekvár
Díszítéshez :
- 30 g fehér csoki
Az omlós gluténmentes süti elkészítése:
- Liszteket kimérem egy tálba. Hozzáadom a cukrot, sütőport, xantánt, útifű maghéjat, majd alaposan elkeverem.
- Ezután az olvasztott margarint, narancs reszelt héját, az egész tojásokkal begyúrom a tésztát.
- Végül a tejföllel beállítom a tészta rugalmasságát. Ezután elfelezem
- A tészta felét még világosan folpakba csomagolom. Másik felébe teszem a kakaóport és addig gyúrom, míg egyenletes nem lesz a tészta. Ezt is becsomagolom és mind a kettőt hűtőbe teszem. Minimum 30 percre. Nekem dolgom volt, így több mint 1 órát volt bent. Utólag már tudom, jót tett neki. Ha nem sietünk, érdemes 1 órát hűtőbe tenni.
- Sütőt előmelegítem 180 °C fokra, légkeverésre.
- Ezután gyúrólapon kinyújtom a világos tésztát egy nagyobb téglalappá. 6 cm-es pogácsa szaggatóval kiszúrom, 22 db lett. Sütőpapírral borított tepsibe rendezem, 10 perc alatt készre sütöm. Világos színű legyen.
- Közben kinyújtom a kakaós lapot is, egy hullámos szélű 6 cm-es pogácsa szaggatóval kiszúrom. Tepsibe teszem, majd a tepsin egy 1,5 cm-es szaggatóval kiszúrom a közepét.
- A kis korongokat egy másik sütő lemezre teszem. 10 percig sütöm a kakaós tésztát is. Külön ami a közepéről maradt, azt is 10 percig sütöm.
- Mikor mindegyik kihűlt elkészítem a végleges formáját. Világos tésztát lekenem eper lekvárral. Ráteszem a kakaós, lyukas közepű, hullámos szélű korongokat.
- Mikróhullámú sütőben felolvasztom a csokit. Habzsákba töltöm, végén egy picit levágom, majd díszítem a sütik tetejét.
TIPP: Bármilyen lekvárral töltve nagyon finom.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Elkészítési idő: 1óra + 1 óra hűtés
Nehézségi szint: haladó
Tápanyagtartalom | az egészben | 1 db. lekváros virágban |
Energia | 9370 kJ / 2231 kcal | 426 kJ / 102 kcal |
Zsír | 88,1 g | 4,0 g |
amelyből telített zsírsavak | 41,8 g | 1,9 g |
Szénhidrát | 312,3 g | 14,2 g |
amelyből cukrok | 71,8 g | 3,3 g |
Rost | 2,4 g | 0,1 g |
Fehérje | 32,1 g | 1,5 g |
Só | 2,09 g | 0,10 g |
Az olmós gluténmentes süti recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: cukor Doves farm lisztkeverék édes eperlekvár glutén- és élesztőmentes gluténmentes tejcsokoládé kakaópor lekvár linzer receptek margarin naracs psyllium rost (útifűmaghéj) sütőpor tejföl tojás uzsonna és tízórai vaj xantán