Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes zserbó

zserbó recept gluténmentesenIri mama egy gluténmentes zserbó receptet osztott meg velünk

Lányom nagy kedvence ez a sütemény. Karácsony közeledtével, mindig említést kap, mikor megkérdezem, mit süssek? Többféle liszttel készítettem már zserbót, nem tudnék választani melyik lett jobb, finomabb? Íme a mostani.

Hozzávalók ():

  • 140 g kókusz liszt
  • 260 g Schär baking mix gluténmentes lisztkeverék (régi nevén mix it)
  • 1 csipet só
  • 8 g psylium rost útifűmaghéj
  • 2 g xantán por (elhagyható)
  • 2 db M-es méretű tojás
  • 5 g porélesztő
  • 100 g margarin
  • 25 g cukor
  • 100 g tej (növényi eredetű is jó)
  • 100 g tejföl 
  • 10 g házi zsír

Töltelék:

  • 30 dkg szilva lekvárral (saját készítésű, bármilyen jó hozzá)
  • 30 dkg darált dió (én cukrot nem tettem bele, ha édesebben szereti valaki, tegyen hozzá)

Tetejére:

  • 1 tábla (90g) csokoládé 
  • 10 g étolaj 

A gluténmentes zserbó elkészítése:

  • Tészta száraz anyagait tálba mérem, elkeverem.
  • Hozzáadom a margarint, elmorzsolom benne.
  • Ezután a tojásokat és a tejfölt teszem hozzá, begyúrom a tésztát.
  • Tejjel beállítom a rugalmasságát.
  • Most úgy éreztem hogy kell még zsiradék, de csak egy pici.
  • Ezért tettem bele 1 csapott evőkanál házi zsírt.
  • Szuper állagú lett a tészta.
  • Addig pihen míg a diót ledarálom.
  • Cukrot nem teszek hozzá, elég ami a lekvárban van.
  • Aki szereti az édeset, tegyen hozzá.
  • Sütőt előmelegítem 180 °C fokra, légkeverésre.
  • Most 3 részre osztottam a tésztát,másik liszttel 4 felé.
  • Sütőpapíron kinyújtom tepsi méretűre. (35 x 23 x 4 cm).
  • Belehúzom a tepsibe, villával megszúrkálom.
  • Jó gazdagon megkenem lekvárral.
  • Erre, szintén gazdagon darált diót szórok.
  • Következő lapot, ugyanígy.
  • Végül tetejét lappal zárom, szurkálom.
  • Előmelegített sütőben 20 percig sütöm.
  • Nekem ez az idő elég volt.
  • Minden sütő másképpen dolgozik, ezért figyelni kell rá.
  • Rácson, tepsiben hagyom kihűlni.
  • Addig felolvasztom a csokit, belekeverem az olajat, és a sütemény tetejére csorgatom.
  • Ekkor már rácson hűtöm.
  • Ezután szeletelem.

Jó étvágyat kívánok hozzá.

Elkészítési idő: 1 óra 

Nehézségi szint: haladó

Tápanyagtartalom az egészben 1 db.gluténmentes zserbó szeleztben
Energia 17229 kJ / 4103 kcal 431 kJ / 103 kcal
Zsír 183,0 g 4,6 g
  amelyből telített zsírsavak 94,2 g 2,4 g
Szénhidrát 525,7 g 13,1 g
  amelyből cukrok 286,2 g 7,2 g
Rost 36,1 g 0,9 g
Fehérje 60,1 g 1,5 g
3,57 g 0,09 g

A gluténmentes zserbó recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes zserbó recept

gluténmentes zserbó

Kategória: , , , , ,