Kolos féle mexikói babkrémleves gluténmentesen
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes mexikói babkrémleves bővült.
Nemrég voltam Mexikóban, ahol nagyon megkedveltem ezt a krémlevest. Be kell valljam, hogy nem vagyok túlságosan babos, nem rajongok érte. Na de ez a leves. Ez valami mennyei. A sok hozzávaló, a hozzáadott friss limelé, a kissé pikánsabb, háttérben nem tolakodóan jelenlévő csípős íz. Aki szereti a babot, mindenképp próbálja ki.
Hozzávalók (10 főre):
Bab áztatásához:
- 300 g feketebab
- annyi víz, hogy ellepje a babot
Leveshez:
- 300 g feketebab
- 300 g sárgarépa
- 80 g (egy fej) lilahagyma
- 1 db babérlevél
- 150 g kukorica (most csemegekukorica konzervből)
- 130 g paradicsom (ez egy közepes, érett paradicsom)
- 1 db kápiapaprika
- 200 ml rizstejszín
- ízlés szerint chili
- 2 teáskanál só
- 2 evőkanál vegeta
- ízlés szerint frissen őrölt bors
- 1 egész lime frissen facsart leve
- ízlés szerint friss korianderlevél
Tetejére:
- ízlés szerint frissen sült tortillachips
- egy-egy cikk friss lime
A mexikói babkrémleves elkészítése:
- A feketebabot áztassuk be vízbe.
- Én egész éjszakára áztattam be.
- Másnap pucoljuk meg a répát.
- Vágjuk össze kisebb kockákra.
- Ugyan így vágjuk össze a lilahagymát, paprikát is.
- A paradicsomot elég negyedekbe vágni.
- A babról öntsük le a vizet.
- Tegyük oda főni a babot, a babérlevéllel.
- Adjuk hozzá az összevágott répát, hagymát, paradicsomot, kukoricát, korianderlevelet és a chilit is.
- Csak kevés vízzel öntsük fel.
- Főzzük kissé puhára az összes hozzávalót.
- Ekkor szedjünk ki kb. egy szedőkanálnyi hozzávalót, szedjük ki egy kis tányérra,
- Most öntsük fel vízzel a lábast.
- Nekem 4,5 literes a fazekam.
- Forraljuk fel az egészet.
- Adjuk hozzá a rizstejszínt.
- Egy botmixer segítségével az egészet pürésítsük össze.
- Adjuk hozzá a sót, borsot és a vegetát is.
- Forraljunk egyet rajta.
- Facsarjuk hozzá a friss lime levet.
- Pikáns, picit csípős, de a limetól mégis nagyon kellemes friss ízt kapunk.
- A félretett alapanyagokat keverjük vissza a levesbe.
- Melegen tálalva adjunk hozzá friss tortillachips darabokat is.
Jó étvágyat kívánok!
Elkészítési idő: kezdő
Elkészítési idő: 1 óra + előtte áztatás vízben
(recept tápértékszámítása folyamatban)
A gluténmentes mexikói babkrémleves tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: babérlevél bors chili paprika fekete bab főétel ivóvíz koriander kukorica leves lila hagyma lime paprika paradicsom rizstejszín sárgarépa só tortilla