Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Kolos féle mexikói babkrémleves gluténmentesen

leves recept gluténmentesenKolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes mexikói babkrémleves bővült.

Nemrég voltam Mexikóban, ahol nagyon megkedveltem ezt a krémlevest. Be kell valljam, hogy nem vagyok túlságosan babos, nem rajongok érte. Na de ez a leves. Ez valami mennyei. A sok hozzávaló, a hozzáadott friss limelé, a kissé pikánsabb, háttérben nem tolakodóan jelenlévő csípős íz. Aki szereti a babot, mindenképp próbálja ki.

Hozzávalók (10 főre):

Bab áztatásához:

  • 300 g feketebab
  • annyi víz, hogy ellepje a babot

Leveshez:

  • 300 g feketebab
  • 300 g sárgarépa
  • 80 g (egy fej) lilahagyma
  • 1 db babérlevél
  • 150 g kukorica (most csemegekukorica konzervből)
  • 130 g paradicsom (ez egy közepes, érett paradicsom)
  • 1 db kápiapaprika
  • 200 ml rizstejszín
  • ízlés szerint chili
  • 2 teáskanál só
  • 2 evőkanál vegeta
  • ízlés szerint frissen őrölt bors
  • 1 egész lime frissen facsart leve
  • ízlés szerint friss korianderlevél

Tetejére:

  • ízlés szerint frissen sült tortillachips
  • egy-egy cikk friss lime

A mexikói babkrémleves elkészítése:

  • A feketebabot áztassuk be vízbe.
  • Én egész éjszakára áztattam be.
  • Másnap pucoljuk meg a répát.
  • Vágjuk össze kisebb kockákra.
  • Ugyan így vágjuk össze a lilahagymát, paprikát is.
  • A paradicsomot elég negyedekbe vágni.
  • A babról öntsük le a vizet.
  • Tegyük oda főni a babot, a babérlevéllel.
  • Adjuk hozzá az összevágott répát, hagymát, paradicsomot, kukoricát, korianderlevelet és a chilit is.
  • Csak kevés vízzel öntsük fel.
  • Főzzük kissé puhára az összes hozzávalót.
  • Ekkor szedjünk ki kb. egy szedőkanálnyi hozzávalót, szedjük ki egy kis tányérra,
  • Most öntsük fel vízzel a lábast.
  • Nekem 4,5 literes a fazekam.
  • Forraljuk fel az egészet.
  • Adjuk hozzá a rizstejszínt.
  • Egy botmixer segítségével az egészet pürésítsük össze.
  • Adjuk hozzá a sót, borsot és a vegetát is.
  • Forraljunk egyet rajta.
  • Facsarjuk hozzá a friss lime levet.
  • Pikáns, picit csípős, de a limetól mégis nagyon kellemes friss ízt kapunk.
  • A félretett alapanyagokat keverjük vissza a levesbe.
  • Melegen tálalva adjunk hozzá friss tortillachips darabokat is.

Jó étvágyat kívánok!

Elkészítési idő: kezdő

Elkészítési idő: 1 óra + előtte áztatás vízben

(recept tápértékszámítása folyamatban)

A gluténmentes mexikói babkrémleves tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes leves recept

kolos féle mexikói babkrémleves gluténmentesen

Kategória: , ,