Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

Narancskrémes gluténmentes brownie torta

Hozzávalók egy 24 cm-es brownie tortához:

narancskrémes gluténmentes brownie tortaGluténmentes brownie torta alap:

  • 6 db M-es méretű tojás
  • 150 g cukor
  • 250 g gluténmentes étcsokoládé
  • 4 lapos evőkanál mandulaliszt vagy darált mandula

Narancsos krém:

  • 3 dl frissen facsart narancslé, vagy 100%-os rostos narancslé
  • 1 csomag gluténmentes vaníliás pudinpor
  • 250 g mascarpone
  • 200 ml tejszín
  • 4 evőkanál porcukor
  • 1 csomag dr Oetker expressz zselatin fix

Tetejére:

  • Ízlés szerint gluténmentes reszelt, illetve olvasztott csokoládé
  • narancs vagy mandarin

Elkészítés:

  • A sütőt melegítsük elő 180 °C fokra, egy 24 cm átmérőjű tortaforma aljába tegyünk méretre vágott sütőpapírt.
  • A csokoládét vízgőz felett olvasszuk fel közben a tojások sárgáját a cukorral verjük habosra, majd keverjük őket össze.
  • A tojásfehérjéket verjük kemény habbá.
  • A mandulalisztet keverjük a csokis masszához és óvatos mozdulatokkal lazítsuk fel a tojáshabbal.
  • Simítsuk a tésztát a tortaformába és 180 °C fokon süssük 30-35 perc alatt készre, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
  • Amíg megsül a brownie alap, készítsük el a krémet.
  • A frissen facsart narancslét keverjük csomómentesre a pudingporral és főzzük meg, majd hűtsük le.
  • A mascarponét keverjük habosra a porcukorral, adjuk hozzá a narancsos pudingot, majd jól habosítsuk. Öntsük hozzá a tejszínt és verjük fel alaposan, miközben a zselatin fixet adagoljuk hozzá.
  • A kihűlt browniet vágjuk félbe, kenjük meg a krém 2/3-ad részével. A torta tetejére simítsuk a maradék krémet és ízlés szerint díszítsük mandarinnal, reszelt és olvasztott csokival.
  • Miután alaposan lehűtöttük a tortát, már tálalhatjuk is.

Jó étvágyat hozzá!

Elkészítési idő: 60 perc

Allergének: tojás; tej

Tipp: a mascarponét, tejszínt cseréljük nyugodtan növényire, így tejmentes diéta esetén is fogyasztható

Tápanyagtartalom az egészben, 18 szelet 1 szeletben
Energia 19953 kJ / 4762 kcal 1110 kJ / 265 kcal
Zsír 278,3 g 155,5 g
  amelyből telített zsírsavak 166,4 g 9,2 g
Szénhidrát 447,2 g 24,8 g
  amelyből cukrok 383,4 g 21,3 g
Rost 7,7 g 0,4 g
Fehérje 83,1 g 4,6 g
0,7 g 0,04 g

A gluténmentes brownie torta receptjét Kohári Évától a Gluténmentes-Ízlik bloggerétől kaptuk és a recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes brownie torta

Kategória: ,