Mini gluténmentes szilvás torta
Mini gluténmentes szilvás torta elkészítése:
- A piskótához a tojásokat alaposan habosítsuk fel az édesítővel, és a csipet sóval.
- 3 evőkanál it’s us NATURBIT Barna rizsliszttel az 1 kávéskanál sütőporral szitáljuk bele a felvert habhoz.
- A kis tortaformát (16 cm átmérőjű) kenjük ki ligamargarinnal, egy kevés rizsliszttel szórjuk meg.
- Előmelegített 160 °C-on kb. 15 perc alatt készre sütjük.
- Amikor kész a piskóta, a tortaformában hagyjuk kihűlni.
- Elkészítjük a rizspapíros dekorációt.
- Egy nagyobb lapos tálba öntjük a vizet.
- Keverjük el benne a gél állagú zöld ételfestéket. (minél erősebb, sötétebb zöld
- Mártsuk bele a rizspapírt, addig amíg megpuhul.
- Ez pár pillanatot vesz igénybe.
- Ezután ollóval vágjuk fel kisebb darabokra, helyezzük rá ezeket megszáradni az összegyűrt sütőpapírra.
- Jöhet a krém.
- A vegán mascarponét villa segítségével törjük össze.
- Kezdjük verni fel a növényi tejszínhabot.
- Amikor már majdnem teljesen elkészül a hab, adjuk hozzá a mascarpónét, és verjük keménnyé.
- A sárgabarackgömbhöz a sárgabarackot magozzuk ki, és főzzük meg a kanál vízzel, jó sűrűre.
- Adjuk hozzá az agar-agart.
- Az a lényeg, hogy forrjon fel az agar- agar, akkor lesz hatékony.
- Öntsük bele 2 db 2,5 cm átmérőjű szilikon formába, hagyjuk megdermedni a hűtőszekrényben.
- Elkészítjük a szilvamártást/krémet.
- A kimagozott szilvákat feldaraboljuk, a pici vízzel és a többi hozzávalóval sűrűre főzzük.
- Itt is az a lényeg, hogy az agar-agar felforrjon a hozzávalókkal.
- Ha nem találjuk elég homogénnek a megfőtt, sűrű szilvaréteget, botmixerrel segítsünk rajta.
- Tegyük félre picit hűlni a szilvás krémet.
- Jöhet a torta összeállítása.
- Vagy papírral borítsuk körbe a torta karikánkat, mert a torta magasabb lesz, mint a karika magassága.
- A piskótát kettévágjuk.
- A növényi tejszínes, mascarpónés krém egy részét rákenjük az alsó piskóta lapra.
- Körbe rakjuk a felezett, magozott szilvákkal a krémes réteget, jó szorosan illeszkedjenek a szilvák.
- Jöhet rá a krém maradék nagyobb része is.
- Kevés krémet hagyjunk meg a dekoráláshoz.
- Fedjük le a piskótalap másik felével.
- Öntsük rá a már egy kicsit kihűlt szilvás krémet.
- Tegyük hűtőbe, hogy kihűljön a krém, és a piskóta is összeálljon a tejszínes krémmel.
- Tálalás előtt dekoráljuk szilva cikkekkel, maradék krémmel.
- Ekkor tegyük rá a megszáradt rizspapíros „szilvaleveleket”.
- A mentes csokoládét olvasszuk fel mikrohullámú sütőben, kb. 1,5-2 perc alatt.
- Egy kis zsákba kanalazzuk bele, óvatosan, mert forró!
- Egy pici lyukat vágva a zacskó aljára, óvatosan, de határozott mozdulatokkal a hideg tort szélére csurgassuk rá.
- Ha kellőképp hideg a tortánk, ahogy csorog le a szélén a csokoládé, úgy egyből köt is meg.
- Aki elkészítette a sárgabarack félgömböket, vegye ki azokat.
- Egyik felét picit melegítse meg, akár egy öngyújtóval is.
- Illessze össze a két felet.
- Ez lesz a tortánk éke, amit a torta középre helyezünk.
Jó étvágyat kívánok!
Elkészítés: könnyű
Elkészítési idő: 3 óra, hűtéssel együtt
Tápanyagtartalom | az egészben | 1 szelet szilvás tortában (sárgabarackgömbbel) |
Energia | 12428 kJ / 2966 kcal | 1554 kJ / 371 kcal |
Zsír | 196,6 g | 24,6 g |
amelyből telített zsírsavak | 172,8 g | 21,6 g |
Szénhidrát | 235,1 g | 29,4 g |
amelyből cukrok | 77,5 g | 9,7 g |
Rost | 14,2 g | 1,8 g |
Fehérje | 42,3 g | 5,3 g |
Só | 2,70 g | 0,34 g |
A gluténmentes cukkinis répás fasírt tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
A cikk több oldalas: 1 2
- Recept címke: agar-agar barna rizsliszt csokoládé édesítőszer ételfesték glutén és tejmentes It's us gluténmentes termékek Meggle növényi habtejszín alternatíva őrölt fahéj rizspapír (rizslap) sárgabarack só sütőpor szilva tojás torta víz