Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Mini gluténmentes szilvás torta

Mini gluténmentes szilvás torta elkészítése:

  • A piskótához a tojásokat alaposan habosítsuk fel az édesítővel, és a csipet sóval.
  • 3 evőkanál it’s us NATURBIT Barna rizsliszttel az 1 kávéskanál sütőporral szitáljuk bele a felvert habhoz.
  • A kis tortaformát (16 cm átmérőjű) kenjük ki ligamargarinnal, egy kevés rizsliszttel szórjuk meg.
  • Előmelegített 160 °C-on kb. 15 perc alatt készre sütjük.
  • Amikor kész a piskóta, a tortaformában hagyjuk kihűlni.
  • Elkészítjük a rizspapíros dekorációt.
  • Egy nagyobb lapos tálba öntjük a vizet.
  • Keverjük el benne a gél állagú zöld ételfestéket. (minél erősebb, sötétebb zöld
  • Mártsuk bele a rizspapírt, addig amíg megpuhul.
  • Ez pár pillanatot vesz igénybe.
  • Ezután ollóval vágjuk fel kisebb darabokra, helyezzük rá ezeket megszáradni az összegyűrt sütőpapírra.
  • Jöhet a krém.
  • A vegán mascarponét villa segítségével törjük össze.
  • Kezdjük verni fel a növényi tejszínhabot.
  • Amikor már majdnem teljesen elkészül a hab, adjuk hozzá a mascarpónét, és verjük keménnyé.
  • A sárgabarackgömbhöz a sárgabarackot magozzuk ki, és főzzük meg a kanál vízzel, jó sűrűre.
  • Adjuk hozzá az agar-agart.
  • Az a lényeg, hogy forrjon fel az agar- agar, akkor lesz hatékony.
  • Öntsük bele 2 db 2,5 cm átmérőjű szilikon formába, hagyjuk megdermedni a hűtőszekrényben.
  • Elkészítjük a szilvamártást/krémet.
  • A kimagozott szilvákat feldaraboljuk, a pici vízzel és a többi hozzávalóval sűrűre főzzük.
  • Itt is az a lényeg, hogy az agar-agar felforrjon a hozzávalókkal.
  • Ha nem találjuk elég homogénnek a megfőtt, sűrű szilvaréteget, botmixerrel segítsünk rajta.
  • Tegyük félre picit hűlni a szilvás krémet.
  • Jöhet a torta összeállítása.
  • Vagy papírral borítsuk körbe a torta karikánkat, mert a torta magasabb lesz, mint a karika magassága.
  • A piskótát kettévágjuk.
  • A növényi tejszínes, mascarpónés krém egy részét rákenjük az alsó piskóta lapra.
  • Körbe rakjuk a felezett, magozott szilvákkal a krémes réteget, jó szorosan illeszkedjenek a szilvák.
  • Jöhet rá a krém maradék nagyobb része is.
  • Kevés krémet hagyjunk meg a dekoráláshoz.
  • Fedjük le a piskótalap másik felével.
  • Öntsük rá a már egy kicsit kihűlt szilvás krémet.
  • Tegyük hűtőbe, hogy kihűljön a krém, és a piskóta is összeálljon a tejszínes krémmel.
  • Tálalás előtt dekoráljuk szilva cikkekkel, maradék krémmel.
  • Ekkor tegyük rá a megszáradt rizspapíros „szilvaleveleket”.
  • A mentes csokoládét olvasszuk fel mikrohullámú sütőben, kb. 1,5-2 perc alatt.
  • Egy kis zsákba kanalazzuk bele, óvatosan, mert forró!
  • Egy pici lyukat vágva a zacskó aljára, óvatosan, de határozott mozdulatokkal a hideg tort szélére csurgassuk rá.
  • Ha kellőképp hideg a tortánk, ahogy csorog le a szélén a csokoládé, úgy egyből köt is meg.
  • Aki elkészítette a sárgabarack félgömböket, vegye ki azokat.
  • Egyik felét picit melegítse meg, akár egy öngyújtóval is.
  • Illessze össze a két felet.
  • Ez lesz a tortánk éke, amit a torta középre helyezünk.

Jó étvágyat kívánok!

Elkészítés: könnyű

Elkészítési idő: 3 óra, hűtéssel együtt

Tápanyagtartalom az egészben 1 szelet szilvás tortában (sárgabarackgömbbel)
Energia 12428 kJ / 2966 kcal 1554 kJ / 371 kcal
Zsír 196,6 g 24,6 g
  amelyből telített zsírsavak 172,8 g 21,6 g
Szénhidrát 235,1 g 29,4 g
  amelyből cukrok 77,5 g 9,7 g
Rost 14,2 g 1,8 g
Fehérje 42,3 g 5,3 g
2,70 g 0,34 g

A gluténmentes cukkinis répás fasírt tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes szilvás minitorta

Gluténmentes szilvás torta

Kategória: , , , ,