Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

Éva gluténmentes péksége: zsemle, kifli és perec

Sokszor nehéz kitalálni, hogy mit vigyen a gyerek már megint az iskolába tízóraira és uzsonnára. Szendvicset. Sokszor már az is unalmas, pedig a többi gyerek sem visz mannát. Ilyenkor szeretem, hogy van kifli, zsemle, bagett, perec is a mélyhűtőben. Este kiveszem a fagyasztóból és megkérdezem a 9 éves finnyáskámat mit szeretne vinni. Ha szerencsém van, rövid idő alatt kitalálja, és nem nekem kell rajta agyalni, másnap meg azt hallgatni: miért nem volt paprika a sajtos szendvicsben vagy miért sonkát és nem kolbászt raktál a kiflimbe…….

Éva gluténmentes péksüteményei | Gluténmentes Íz-Lik

Éva gluténmentes péksüteményei

Legyen kenyér, zsemle, kifli, bagett vagy perc ez az alaptészta tökéletes mindegyikhez. Van, amikor egyszerre készítek belőle zsemlét és kiflit, vagy zsemlét, perecet, attól függ, mi van fogytán a fagyasztóban. Jártam már úgy, hogy bedagasztottam a tésztát és el kellett mennem otthonról. Beraktam a hűtőbe és órák múlva, vagy csak másnap sütöttem meg. A kész pékárukat, ha kihűltek, zacskóba csomagolva teszem is a mélyhűtőbe, így mindennap frisset eszünk. A perec tetejét hol dekorsóval vagy sajttal szórom meg.

gluténmentes perec |Éva péksüteményeiHozzávalók, 9 darab zsemléhez:

  • 400g gluténmentes lisztek:
    • 200 g Mester Család házi kenyérliszt
    • 100 g Nutri free mix per pane
    • 100 g Nutri free mix fibra
  • 1 teáskanál útifű maghéj
  • 1 teáskanál só
  • 380 ml langyos víz
  • 1 csomag szárított gluténmentes élesztő
  • 1 teáskanál cukor
  • 3 evőkanál olaj

Elkészítés:

  • Az élesztőt felfuttatjuk a langyos, cukros vízben.
  • A liszteket, a sót és az útifűt összekeverjük, és a felfuttatott élesztőhöz adjuk.
  • Géppel dagasztjuk, amikor már majdnem egynemű a tészta, akkor adjuk hozzá az olajat.
  • Pár perc dagasztás után olajos kézzel formázzuk a zsemléket, kifliket, perecet.
    gluténmentes zsemle, kifli | gluténmentes Íz-Lik rovat
    gluténmentes perec recept | gluténmentes Íz-Lik rovat
  • Szobahőmérsékleten 40 percet kelesztjük.
  • Sütés:
    • 220 °C fokon 10 percet,
    • 200 °C fokon 10 percet,
    • 180 °C fokon 30 percet

    sütöttem.
    gluténmentes kifli zsemle recept

  • Rácson hűtöttem.

Tipp: Mindig olajos kézzel formázzuk a tésztát és utána kelesszük meg. A kiflit a kezemmel szoktam ellapítani és próbálom jó szorosan tekerni. A perechez vékony csíkokat sodrok és ezt formázom.

Nehézségi színt: könnyű

Elkészítési idő: 120 perc

Tápanyagtartalom az egészben 9 db. készítésekor
1 gluténmentes zsemlében
Energia 1687 kcal / 7052 kJ 187 kcal / 782 kJ
Fehérje 9,6 g 1,1 g
Zsír 32,3 g 3,6 g
  amelyből telített zsírsavak 4,9 g 0,5 g
Szénhidrát 328,7 g 36,5 g
  amelyből cukrok 12,8 g 1,4 g
Rost 27,8 g 3,1 g

A gluténmentes péksütemény receptek tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes Íz-Lik gluténmentes péksütemények

gluténmentes péksütemények Éva házi pékségéből

Kategória: , ,