Éva gluténmentes péksége: zsemle, kifli és perec
Sokszor nehéz kitalálni, hogy mit vigyen a gyerek már megint az iskolába tízóraira és uzsonnára. Szendvicset. Sokszor már az is unalmas, pedig a többi gyerek sem visz mannát. Ilyenkor szeretem, hogy van kifli, zsemle, bagett, perec is a mélyhűtőben. Este kiveszem a fagyasztóból és megkérdezem a 9 éves finnyáskámat mit szeretne vinni. Ha szerencsém van, rövid idő alatt kitalálja, és nem nekem kell rajta agyalni, másnap meg azt hallgatni: miért nem volt paprika a sajtos szendvicsben vagy miért sonkát és nem kolbászt raktál a kiflimbe…….
Legyen kenyér, zsemle, kifli, bagett vagy perc ez az alaptészta tökéletes mindegyikhez. Van, amikor egyszerre készítek belőle zsemlét és kiflit, vagy zsemlét, perecet, attól függ, mi van fogytán a fagyasztóban. Jártam már úgy, hogy bedagasztottam a tésztát és el kellett mennem otthonról. Beraktam a hűtőbe és órák múlva, vagy csak másnap sütöttem meg. A kész pékárukat, ha kihűltek, zacskóba csomagolva teszem is a mélyhűtőbe, így mindennap frisset eszünk. A perec tetejét hol dekorsóval vagy sajttal szórom meg.
Hozzávalók, 9 darab zsemléhez:
- 400g gluténmentes lisztek:
- 200 g Mester Család házi kenyérliszt
- 100 g Nutri free mix per pane
- 100 g Nutri free mix fibra
- 1 teáskanál útifű maghéj
- 1 teáskanál só
- 380 ml langyos víz
- 1 csomag szárított gluténmentes élesztő
- 1 teáskanál cukor
- 3 evőkanál olaj
Elkészítés:
- Az élesztőt felfuttatjuk a langyos, cukros vízben.
- A liszteket, a sót és az útifűt összekeverjük, és a felfuttatott élesztőhöz adjuk.
- Géppel dagasztjuk, amikor már majdnem egynemű a tészta, akkor adjuk hozzá az olajat.
- Pár perc dagasztás után olajos kézzel formázzuk a zsemléket, kifliket, perecet.
- Szobahőmérsékleten 40 percet kelesztjük.
- Sütés:
- 220 °C fokon 10 percet,
- 200 °C fokon 10 percet,
- 180 °C fokon 30 percet
sütöttem.
- Rácson hűtöttem.
Tipp: Mindig olajos kézzel formázzuk a tésztát és utána kelesszük meg. A kiflit a kezemmel szoktam ellapítani és próbálom jó szorosan tekerni. A perechez vékony csíkokat sodrok és ezt formázom.
Nehézségi színt: könnyű
Elkészítési idő: 120 perc
Tápanyagtartalom | az egészben | 9 db. készítésekor 1 gluténmentes zsemlében |
Energia | 1687 kcal / 7052 kJ | 187 kcal / 782 kJ |
Fehérje | 9,6 g | 1,1 g |
Zsír | 32,3 g | 3,6 g |
amelyből telített zsírsavak | 4,9 g | 0,5 g |
Szénhidrát | 328,7 g | 36,5 g |
amelyből cukrok | 12,8 g | 1,4 g |
Rost | 27,8 g | 3,1 g |
A gluténmentes péksütemény receptek tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: cukor élesztő étolaj gluténmentes péksütemények gluténmentes zsemle kifli Mester Család gluténmentes kenyérliszt Nutri free mix fibra gluténmentes lisztkeverék Nutri free Mix per Pane lisztkeverék psyllium rost (útifűmaghéj) só víz