Sós, hájas gluténmentes leveles finomság – sós aprósütemény
KolosFreeFood receptválogatásunk egy hájas sós gluténmentes aprósütivel bővült.
Most a Mester Család gluténmentes kenyérlisztjéhez nyúltam. Ezt használtam fel sós falatok elkészítéséhez. Növényi sajt alternatíva került bele, és a tetejére is. Kissé bonyolultabb recept, de a tantestületnek nagyon ízlett. Próbáljátok ki ti is, egy baráti, vagy családi összejövetelen egész biztosan pillanatok alatt el fogy fogyni.
Hozzávalók (36 db hájas sós rudacska):
Hájhoz:
- lehártyázva 100 g sertésháj
- 50 g Mester Család gluténmentes kenyérliszt
Tésztához:
- 400 g Mester Család gluténmentes kenyérliszt
- 100 g Magic Milla teljes kiőrlésű gluténmentes cirokliszt
- 100 g reszelt Finó Vegajó növényi sajtalternatíva
- 12 g só
- csipet cukor
- 2 db L méretű tojássárgája (M méretűből elkél a 3 db)
- 60 g Finó Vegajó növényi tejföl alternatíva
- 80 g darált sertésháj
- 2 teáskanál ételecet (nekem 20%)
- 200 ml buborékos szódavíz
Belsejébe, töltelékként:
- 80 g sertészszír
- 80 g kukoricaliszt
Nyújtáshoz:
- 50 Mester Család gluténmenets kenyérliszt
- minden becsomagoláskor pár csepp víz
Tetejére:
- 1 db tojás felverve
- 80 g reszelt növényi sajt alterbnatíva
A sós hájas gluténmentes aprósüti elkészítése:
- A sertéshájat áztassuk be vízbe, nagyobb darabokba vágva.
- Addig mérjük ki a liszt minden hozzávalóját, reszelt sajtot is, kivéve a hájat.
- Áztatás után vegyük ki a hájat, és hártyázzuk le.
- Beáztatva könnyebben jön le a hártya.
- Daráljuk is le, húsdarálóval.
- Adjunk a hájból a tésztához.
- Én most gumikesztyűvel dagasztottam össze.
- A hájat keverjük el a liszttel.
- Hagyjuk pihenni a megdagasztott tésztát.
- Addig készítsük el a rántást.
- A zsírt melegítsük fel, majd adjuk hozzá a kukoricalisztet, és kissé pirítsuk is le.
- A tésztát lisztezett sütőpapíron nyújtsuk ki.
- Először a sarkok felé nyújtsuk, majd keresztbe-hosszába is.
- Amikor már szép nap, óvatosan kenjük rá a kihűlt „rántást”
- Majd halmozzuk rá a liszttel elkevert hájat.
- A tésztát duplán hajtsuk meg.
- Egyharmad tészta a hájra, másik 2/3 a másik felére.
- Majd az egész tésztát hajtsuk ketté, és egymás alá fordítsuk a két felet, pici vízzel kenjük le a felületét.
- A pici vizezést minden hajtás után végezzük el.
- Csomagoljuk be frissen tartó fóliába, tegyük hideg helyre. (azért csomagoljuk be, hogy ne száradjon ki)
- 15 perc pihentetés után újra nyújtás jön.
- A sütőpapírt és a tésztát is lisztezzük le.
- Újra először a sarkok felé nyújtsuk, majd keresztbe-hosszába is.
- Most szimpla hajtást végezzünk.
- Vagyis félbehajtjuk, majd össze, mint egy füzetet.
- Újra 15 perc pihenés, becsomagolva hideg helyen.
- Utolsó hajtás.
- A tésztát duplán hajtsuk meg.
- Egyharmad tészta a hájra, másik 2/3 a másik felére.
- Majd az egész tésztát hajtsuk ketté, és egymás alá fordítsuk a két felet.
- 15 perc pihentetés.
- Lisztezett felületen, sütőpapír nélkül, a lisztezett tésztát nyújtsuk ki vékonyra, kb. 1,5 ujjnyi vastagságúra.
- Kenjük le a tetejét a felvert tojással.
- Oldalára ne kerüljön, mert akkor nem fog felemelkedni a tészta
- A vékony tésztát 36 egyforma részre vágjuk, FORRÓ, igen, forró késsel.
- Tegyük ismét hideg helyre, amíg a sütő 220 °C-ra fel nem melegszik.
- Nekem több sütőpapírral bélelt sütőlapon fért el csak a kész, töltött tészta.
- 18-22 perc alatt süssük készre.
- Így járunk el a többi tésztával is.
- Ha kihűltek tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: haladó
Elkészítési idő: sütéssel együtt kb. 1,5 óra
A recept tápérték számítása folyamatban
hájsa sós gluténmentes aprósüti
- Recept címke: cirokliszt cukor ecet glutén és tejmentes kukoricaliszt lisztkeverék Mester Család gluténmentes kenyérliszt növényi sajt-alternatíva sertésháj só sós aprósütemények szódavíz tejföl alternatíva tojás uzsonna és tízórai vendégváró