Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Sós, hájas gluténmentes leveles finomság – sós aprósütemény

sós gluténmenes hájas sütiKolosFreeFood receptválogatásunk egy hájas sós gluténmentes aprósütivel bővült.

Most a Mester Család gluténmentes kenyérlisztjéhez nyúltam. Ezt használtam fel sós falatok elkészítéséhez. Növényi sajt alternatíva  került bele, és a tetejére is. Kissé bonyolultabb recept, de a tantestületnek nagyon ízlett. Próbáljátok ki ti is, egy baráti, vagy családi összejövetelen egész biztosan pillanatok alatt el fogy fogyni.

Hozzávalók (36 db hájas sós rudacska):

Hájhoz:

  • lehártyázva 100 g sertésháj
  • 50 g Mester Család gluténmentes kenyérliszt

Tésztához:

  • 400 g Mester Család gluténmentes kenyérliszt
  • 100 g Magic Milla teljes kiőrlésű gluténmentes cirokliszt
  • 100 g reszelt Finó Vegajó növényi sajtalternatíva
  • 12 g só
  • csipet cukor
  • 2 db L méretű tojássárgája (M méretűből elkél a 3 db)
  • 60 g Finó Vegajó növényi tejföl alternatíva
  • 80 g darált sertésháj
  • 2 teáskanál ételecet (nekem 20%)
  • 200 ml buborékos szódavíz

Belsejébe, töltelékként:

Nyújtáshoz:

  • 50 Mester Család gluténmenets kenyérliszt
  • minden becsomagoláskor pár csepp víz

Tetejére:

  • 1 db tojás felverve
  • 80 g reszelt növényi sajt alterbnatíva

A sós hájas gluténmentes aprósüti elkészítése:

  • A sertéshájat áztassuk be vízbe, nagyobb darabokba vágva.
  • Addig mérjük ki a liszt minden hozzávalóját, reszelt sajtot is, kivéve a hájat.
  • Áztatás után vegyük ki a hájat, és hártyázzuk le.
  • Beáztatva könnyebben jön le a hártya.
  • Daráljuk is le, húsdarálóval.
  • Adjunk a hájból a tésztához.
  • Én most gumikesztyűvel dagasztottam össze.
  • A hájat keverjük el a liszttel.
  • Hagyjuk pihenni a megdagasztott tésztát.
  • Addig készítsük el a rántást.
  • A zsírt melegítsük fel, majd adjuk hozzá a kukoricalisztet, és kissé pirítsuk is le.
  • A tésztát lisztezett sütőpapíron nyújtsuk ki.
  • Először a sarkok felé nyújtsuk, majd keresztbe-hosszába is.
  • Amikor már szép nap, óvatosan kenjük rá a kihűlt „rántást”
  • Majd halmozzuk rá a liszttel elkevert hájat.
  • A tésztát duplán hajtsuk meg.
  • Egyharmad tészta a hájra, másik 2/3 a másik felére.
  • Majd az egész tésztát hajtsuk ketté, és egymás alá fordítsuk a két felet, pici vízzel kenjük le a felületét.
  • A pici vizezést minden hajtás után végezzük el.
  • Csomagoljuk be frissen tartó fóliába, tegyük hideg helyre. (azért csomagoljuk be, hogy ne száradjon ki)
  • 15 perc pihentetés után újra nyújtás jön.
  • A sütőpapírt és a tésztát is lisztezzük le.
  • Újra először a sarkok felé nyújtsuk, majd keresztbe-hosszába is.
  • Most szimpla hajtást végezzünk.
  • Vagyis félbehajtjuk, majd össze, mint egy füzetet.
  • Újra 15 perc pihenés, becsomagolva hideg helyen.
  • Utolsó hajtás.
  • A tésztát duplán hajtsuk meg.
  • Egyharmad tészta a hájra, másik 2/3 a másik felére.
  • Majd az egész tésztát hajtsuk ketté, és egymás alá fordítsuk a két felet.
  • 15 perc pihentetés.
  • Lisztezett felületen, sütőpapír nélkül, a lisztezett tésztát nyújtsuk ki vékonyra, kb. 1,5 ujjnyi vastagságúra.
  • Kenjük le a tetejét a felvert tojással.
  • Oldalára ne kerüljön, mert akkor nem fog felemelkedni a tészta
  • A vékony tésztát 36 egyforma részre vágjuk, FORRÓ, igen, forró késsel.
  • Tegyük ismét hideg helyre, amíg a sütő 220 °C-ra fel nem melegszik.
  • Nekem több sütőpapírral bélelt sütőlapon fért el csak a kész, töltött tészta.
  • 18-22 perc alatt süssük készre.
  • Így járunk el a többi tésztával is.
  • Ha kihűltek tálaljuk.

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: haladó

Elkészítési idő: sütéssel együtt kb. 1,5 óra

A recept tápérték számítása folyamatban

gluténmenes hájas sós süti

sós gluténmenes hájas süti

hájsa sós gluténmentes aprósüti

 

Kategória: ,