Sütőtökös gluténmentes pite
Egy kedves olvasónk, B. Anita 4 éve gluténérzékeny ráadásul még laktóz-intoleráns is. Nagyon szeret sütni, főzni így mindig kísérletezget. A sütőtökös gluténmentes pite olyan finom lett, hogy szerkesztőségünkkel is megosztotta.
Hozzávalók: 8-10 fő részére
a tésztához:
- 25 dkg rizsliszt
- 17,5 dkg margarin (laktózintolerancia esetén laktózmentes)
- 1 csipet só
- 2 dkg cukor
- 1 ek. chia mag fél dl vízbe áztatva
- 1 db L méretű tojás
a töltelékhez:
- kb 1/4 sütőtök, megfőzve, pürésítve
- 1 db nagyobb vagy 2 kisebb tojás
- fél csomag vanília puding mandula itallal
- fahéj és mézeskalács fűszerkeverék ízlés szerint
- 1 csipet só
- kb 2 ek. cukor
- 2 ek. darált dió (ez kihagyható)
Elkészítés:
- A tészta hozzávalóit jól összedolgozzuk. A margarint kis darabokra tördelve adjuk hozzá. A chia magra azért van szükség, mert a rizsliszt kezelhetőbbé válik, nem esik szét a tészta.
Kb. 20 percre érdemes hűtőbe rakni, majd két folpack között 0,5 centi vastagra nyújtjuk. Piteformában, légkeveréses 180°C-on 10 percig sütjük, majd kivesszük és ráöntjük a tölteléket: - A sütőtököt kockára vágva megfőzzük és pürésítjük. Hozzáadjuk a megfőzött pudingot (én összeturmixoltam őket), aztán mehet bele a tojás, cukor és a fűszerek.
Ha nagyon híg, lehet bele rakni 1-2 evőkanál rizslisztet. - Kb. 40 percig sütjük
Elkészítési idő: 50 perc
Nehézségi szint: kezdő.
A sütőtök finom rosttartalmával jól illik az egészséges táplálkozásba.
- Recept címke: chia mag cukor dió fahéj mandulaital margarin pite rizsliszt sütőtök tojás vanília puding