Töltött sütőtök – ötletes őszi gluténmentes recept
- 1 kisebb, hosszúkás sütőtök
- 1 fej lila hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 10 dkg szeletelt gomba (friss)
- 2-3 evőkanál olívaolaj
- só, bors
- mokkáskanálnyi őrölt koriander
- 2 csipetnyi őrölt chili
- 6-8 db szárított paradicsom
- 5 dkg szeletelt mandula
- 8 dkg köles
Elkészítés:
- A tököt hosszában kettévágjuk és kikanalazzuk a magját és egy mélyedést hosszában, ahova majd a tölteléket tudjuk halmozni.
- A magokat kidobjuk, a sütőtök kivájt húsát kisebb darabokra vágjuk.
- A lilahagymát és a fokhagymát apróra vágjuk, a szárított paradicsomot is feldaraboljuk.
- Az olívaolajat egy nagyobb serpenyőben felhevítjük, rádobjuk a lilahagymát és a fokhagymát és pár percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a gombaszeleteket és 3-4 evőkanál vizet és pár perc alatt illatosra pároljuk.
- Ekkor hozzáadjuk a sütőtök húsát és a szárított paradicsomot és kb. 10 percig pároljuk, közben sózzuk, borsozzuk és megszórjuk az őrölt korianderrel és chilivel is.
- Közben a kölest alaposan átöblítjük és a legvégén ezt és a szeletelt mandulát is a serpenyőbe szórjuk és összeforgatjuk.
- Előmelegítjük a sütőt 220 ºC fokra és előkészítünk egy nagyobb alufólia darabot.
- A kettévágott, kivájt tököt kívülről lekenjük olívaolajjal, majd mindkét fél tököt megtöltjük a serpenyőben lévő töltelékkel.
- Ha kész, a két fél tököt összefordítjuk – mintha nem is vágtuk volna félbe – és becsomagoljuk az alufóliába. Sütőtálba helyezzük és kb. 80 percig sütjük, majd kicsomagoljuk és óvatosan szétválasztjuk a két fél tököt és így tálaljuk.
Elkészítési idő: kb. 2 óra
A receptet hússal, vagy sajttal, vagy tojással is kiegészítve főételként is fogyasztható.
A sütőtök finom rosttartalma miatt is egészséges étel. Csecsemőknél pedig sem véletlenül ez az első hozzátápláló ételalapanyag javaslat.
- Recept címke: fokhagyma gomba köles lila hagyma mandula olívaolaj paradicsom sütőtök