Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

Zabos gluténmentes túrógombóc 20 perc alatt

Akik régebben diétáznak, talán még emlékeznek arra az időre, amikor a cöliákiát (a gluténérzékenységet) lisztérzékenységnek hívták (pedig ez helytelen) anno még azt is tanították, hogy a zab tiltott a gluténmentes étrendben. Pedig ez így nem igaz. A zab alapvetően gluténmentes, de sokszor a betakarítás, tárolás és feldolgozás során szennyeződhez glutén tartalmú gabonákkal, ezért csak a kifejezetten gluténmentesnek jelölt zabkészítményeket szabad fogyasztani illetve használni. Kerüljük el a diétahibákat, mindig olvassuk el a jelölést figyelmesen!

gluténmentes túrógombóc recept zabbal Hozzávalók: 8 db.

  • 20 dkg * túró
  • 1 evőkanál édesítő (** 1:4)
  • 1,5 dl rizsital („rizstej”)
  • 150 g gluténmentes zabpehely (70 g + 80 g)
  • pirított gluténmentes zsemlemorzsa a forgatáshoz

* Laktózmentes túróval elkészítve a laktózmentes étrendben is fogyasztható!
** 1 adag édesítőszer 4 adag cukor érdesítő erejének felel meg

Elkészítés:

  • A rizsitalt, édesítőt felforraljuk, majd beletesszük a 70 g zabpelyhet, sűrűre főzzük
  • Belekeverjük a túrót, jó alaposan összekeverjük.
  • Levesszük a tűzről és belekeverjük a 80 g zabpelyhet.
  • Hagyjuk, hogy egy kicsit kihűljön
  • Pirított zsemlemorzsába forgatjuk.

Nehézségi szint: kezdő

Elkészítési idő: 20 perc

Tápanyagtartalom az egészben 8 db. készítésekor
1 túrógombócban
Energia 886 kcal / 3695 kJ 111 kcal / 462 kJ
Fehérje 42,9 G 5,4 g
Zsír 25,3 g 3,2 g
  amelyből telített zsírsavak 10,9 g 1,4 g
Szénhidrát 115,9 g 14,5 g
  amelyből cukrok 13,8 g 1,7 g
Rost 18,5 g 2,3 g

A zabos gluténmentes túrógombóc recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

zabos gluténmentes túrógombóc recept

zabos gluténmentes túrógombóc recept

Így készült:

Kategória: , , , ,