Zamatos fokhagymás sütőtök krémleves, baconchipssel, pirított tökmaggal
- 400 g tisztított sütőtökhús
- 100 g tisztított burgonya
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál 20%-os tejföl
- 20 g héj nélküli tökmag
- 2 szelet bacon
- ízlés szerint:
- só, bors, friss vagy szárított bazsalikom
Elkészítés:
- A sütőtököt megmossuk, meghámozzuk, félbevágjuk, közepét kikaparjuk, majd felkockázzuk, és egy 2 literes lábosba tesszük.
- A burgonyát meghámozzuk, apró kockákra vágjuk, és a sütőtökhöz adjuk.
- A lábosba annyi vizet eresztünk, amennyi éppen ellepi a sütőtököt és a burgonyát. Kevés sót hozzáadva feltesszük főni és fedő alatt puhára pároljuk. Kb.: 25 perc alatt a sütőtök és a burgonya megpuhul. (Ezt egy villa segítségével ellenőrizhetjük.)
- Ekkor hozzáadjuk az apróra vágott, vagy fokhagyma nyomó segítségével átpasszírozott fokhagymát, majd az egészet botmixer segítségével leturmixoljuk és visszatesszük a tűzhelyre alacsony lángra.
- A tejfölt egy tálba tesszük és fokozatosan hozzámelegítjük a leveshez. (Merőkanállal óvatosan a tejfölhöz csurgatunk a levesből és folyamatosan keverve összemelegítjük, majd így adjuk hozzá a leveshez, hogy a tejföl ne csapódjon ki.)
- A bacon-t félbevágjuk és egy serpenyőben szárazon mindkét oldalát megpirítjuk kb.: 1 perc alatt, ezután a pirított bacon-t papírtörlőre tesszük. A visszamaradt zsiradékon megpirítjuk a tökmagot. (Szintén 1 perc alatt.)
- A levest kitaláljuk, tetejét megszórjuk a frissen pirított tökmaggal, a baconchipssel díszítjük, és melegen fogyasztjuk.
Elkészítés idő: 35-40 perc
Nehézségi szint: kezdő
Jó étvágyat kívánunk hozzá!
A receptet, és a fotót Dékei Zóra, dietetikus készítette, Klima Anita dietetikus, egészségügyi szakértő lektorálta, a www.glutenerzekeny.hu oldal tulajdonosa jelenítette meg. A recept szabadon felhasználható, de tovább adás, máshol történő megjelenítés esetén, az előző mondatot kötelező feltüntetni, a felsoroltak tulajdonjogát tiszteletben tartva!