Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

Gluténmentes gofri, ami összehozza a társaságot

Gluténmentes gofri recept. Gyorsan, könnyen elkszíthető gluténmentes édesség.Hozzávalók 12 db gofrihoz:

  • 4 db M-es méretű tojás
  • 50 g kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 110 g vaj / margarin (felolvasztva)
  • 200 ml habtejszín (sima vagy laktózmentes)
  • 1 dl tej (1,5%-os, vagy laktózmentes), szükség szerint + 1 dl tej
  • 250 g liszt
  • 1 púpos teáskanál sütőpor
  • napraforgó olaj a sütéshez

Variációk feltétre:

  • Banános étcsokoládés öntet:
    • 100 g gluténmentes étcsokoládé
    • 1 dl tej (sima vagy laktózmentes)
    • 2 db banán
  • Joghurtos meggyes öntet:
    • 175 g natúr joghurt (sima vagy laktózmentes)
    • 20 g porcukor
    • 100 g meggybefőtt

Elkészítés:

  • A tojásokat megmossuk, egyesével felütjük, majd habosra keverjük a kristálycukorral és a vaníliás cukorral.
  • Folyamatosan keverve hozzáadjuk a habtejszínt és a tejet.
  • A liszteket és a sütőport összekeverjük, majd hozzáadjuk a masszához. Végül a felolvasztott margarint is beleforgatjuk. Addig keverjük, míg egynemű, csomómentes tésztát nem kapunk.
  • A kész masszát fél órára a hűtőbe tesszük, hogy a tészta jól összeálljon.
  • A hűtőből kivéve újra átkeverjük a tésztát. Ha a tejszínnél sűrűbb lett, hozzáadunk további 1 dl tejet.
  • A gofri sütőt szilikon ecset segítségével vékonyan kiolajozzuk, majd elkezdjük melegíteni. Egy kis kanál tésztával próbáljuk ki, elég meleg-e a gofrisütő: ha az olaj habzik a tészta mentén, akkor az olaj felmelegedett, elkezdhetjük a gofrikat sütni. A gofrisütő mélyedésébe egy-egy merőkanál tésztát csurgatunk, majd 5-7 perc alatt készre sütjük.

Miközben a gofri sül, elkészítjük a feltéteket:

  • A banános feltéthez az étcsokoládét vízgőz felett felolvasztjuk, majd óvatosan hozzácsurgatjuk a tejet és simára keverjük.
  • A joghurtos feltéthez a joghurtot elkeverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk a lecsöpögtetett meggyet is. Tálalásig a hűtőbe tesszük.
  • A kész gofrikat gumi vagy fa tálalólapát segítségével tányérra terítjük és letakarjuk, míg a többi gofri sül, vagy akár melegen tálaljuk. (Vigyázzunk, hogy ne fém eszközt használjunk, mert az felsértheti a gofri sütőt!)
  • A kész gofri hidegen és melegen egyaránt fogyasztható:
    • Melegen: a gofrikra banánkarikákat helyezünk, majd leöntjük a még meleg olvasztott csokoládéval.
    • Hidegen: a kész gofrikra ráhalmozzuk a joghurtos meggyet.
  • Egyéb variáció feltétre:
    • Mogyorókrém, lekvár, friss gyümölcs, tejszínhab, kompót, vaníliás túrókrém, mascarpone, stb.

Elkészítési idő: 70 prec

  • Előkészítés: 10 perc
  • Hűtés: 30 perc
  • Sütés: 30 perc (gofri sütőtől függ)

Nehézségi szint: kezdő

A gluténmentes gofri összehozza a társaságot!

Jó étvágyat kívánunk hozzá!

A receptet, és a fotót Dékei Zóra, dietetikus készítette, Klima Anita dietetikus, egészségügyi szakértő lektorálta, a www.glutenerzekeny.hu oldal tulajdonosa jelenítette meg.
A recept szabadon felhasználható, de tovább adás, máshol történő megjelenítés esetén, az előző mondatot kötelező feltüntetni, a felsoroltak tulajdonjogát tiszteletben tartva!

Kategória: , , ,

Ad