Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

Amarántlisztes palacsinta – egyszerű kevert recept

Ha van olyan étel, amit mindenki szeret, hát a palacsinta az. Megmutatjuk, hogy egy olyan értékes alapanyagból, mint amilyen az amaránt, mennyire egyszerűen elkészíthető sokak kedvenc gluténmentes édessége. Ez a recept ráadásul beépíthető az inzulinrezisztenciások étrendjébe is – IR barát.

amarántlisztes gluténmentes palacsinta receptHozzávalók 4 vékony palacsintához:

  • 60 g amarántliszt
  • 1 közepes méretű (M-es) tojás
  • 1 dl 1,5 %-os * tej
  • csipet só
  • 1 teáskanál eritrit (édesítőszer)
  • 100 g fagyasztott meggy + édesítő ízlés szerint

Elkészítés:

  • A lisztet mérjük ki, adjuk hozzá a megmosott feltört tojást és a tejet, majd keverjük csomómentesre. Adjuk hozzá a csipet sót és az eritritet is, majd egy fél órára tegyük hűtőbe.
  • A palacsintasütőt ecset segítségével vékonyan olajozzuk be, majd forrósítsuk fel. (Akkor jó a tészta állaga, ha a tejszínnél picit hígabb, a víznél kicsit sűrűbb. Ha szükséges hígítani, kevés vizet adjunk hozzá.) Egy merőkanál segítségével gyors mozdulatokkal oszlassuk el a tésztát a palacsintasütőben. Süssük mindkét oldalát készre 2-2 perc alatt.
  • Töltelékhez a fagyasztott meggyet tegyük egy lábosba, majd néha megkeverve főzzük addig, míg be nem zselésedik (5-10 perc), majd tegyük félre. Ízlés szerint édesíthetjük.
  • A kisült palacsintákat töltsük meg a meggyel, majd hajtsuk félbe, és még egyszer félbe. Kevés kókuszreszelékkel szórva tálaljuk. (elhagyható).

Jó étvágyat kívánunk hozzá!

Elkészítési idő: kb. 10 perc + 30 perc hűtés

Nehézségi szint: kezdő

TIPP: Laktózérzékenyek használjanak laktózmentes tejet!

Tápanyagtartalom egy darabban (4 esetében, töltelék nélkül és töltelékkel):

Energia 72 kcal/300,8 kJ 97,1 kcal/406 kJ
Fehérje 4,3 g 4,4 g
Zsír 2,2 g 2,2 g
Ebből telített zsír 0,6 g 0,6 g
Szénhidrát 11,5 g 14,3 g
Ebből cukor 0,1 g 2,3 g
Élelmi rost 0,6 g 1,8 g

Az amarántlisztes gluténmentes palacsinta receptet és a fotót Dékei Zóra dietetikus készítette és a www.glutenerzekeny.hu oldal tulajdonosa jelenítette meg.

Kategória: , , , , ,

Ad