Gluténmentes császármorzsa azaz smarni
Vannak olyan ételek, amik egy generációt átugranak. Nálunk ilyen a smarni, vagyis a császármorzsa. Anyukám soha nem csinált, de érzem a számban még a nagymamám smarnijának ízét. Imádtam. Na, ez pont olyan finom lett, anyukám isteni házi, barack lekvárjával. Ez a mennyiség kb. 3 főre elegendő
Hozzávalók:
100 g rizsdara- 7 g gluténmentes liszt (rizsliszt, lisztkeverék is tökéletes hozzá, tesztelve)
- 250 ml 2,8%-os tej *
- 1 teáskanál vanília eszencia
- 3 db közepes méretű (M-es) tojás kettéválasztva
- tojássárgája
- tojásfehérje
- 100 g kristálycukor
- fél citrom reszelt héja
A sütéshez
- 50 g vaj *
A díszítéshez
- porcukor
- sárgabarack dzsem
Elkészítés
- A lisztet elkeverjük a rizsdarával, majd ráöntjük a tejet. Azzal is alaposan elvegyítjük, és a keveréket egy órán át hagyjuk állni, hogy a rizsdara megszívja magát nedvességgel.

Idő hiányában volt, hogy nem hagytam állni és úgy is tökéletes lett. - Egy óra elteltével a tojássárgáját habosra keverjük a cukorral, és hozzákeverjük a tejes keverékhez.
- A tojások fehérjéjét egy csipet sóval és a citromhéj reszelékkel kemény habbá verjük, majd a habot hozzákeverjük a masszához.

- A vajat felolvasztjuk egy serpenyőben, és ráöntjük a masszát. Egy lapáttal, vagy fakanállal folyamatosan kevergessük, míg szét nem esik kisebb darabokra, morzsákra.

A tűzhely erősségétől függően akár 30 percig is készülhet. - A császármorzsát hagyjuk 5 percen át pihenni, majd porcukorral meghintve, esetleg valamilyen lekvárral, vagy gyümölcsszörppel tálaljuk.
* jelöltek tejcukormentes felhasználásakor laktózintoleranciások is elkészíthetik.
Elkészítési idő: 40-60 perc
Nehézségi színt: könnyű
| Tápanyagtartalom | az egészben | 3 főre készítve
1 adagban (kb. 220 g) |
4 kis adagban tálalva 1 adagban (kb. 160 g) |
| Energia | 1589 kcal / 6626 kJ | 530 kcal / 2210 kJ | 397 kcal/ 1656 kJ |
| Fehérje | 3,1 g | 10,4 g | 7,8 g |
| Zsír | 62,9 g | 21,0 g | 15,7 g |
| amelyből telített zsírsavak | 35,7 g | 11,9 g | 8,9 g |
| Szénhidrát | 213,8 g | 71,3 g | 53,5 g |
| amelyből cukrok | 126,5 g | 42,2 g | 31,6 g |
| Rost | 0,2 g | 0,1 g | 0 g |
A gluténmentes császármorzsa recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

Éva további receptjei a gluténmentes Íz-Lik rovatunkban
Gluténmentes császármorzsa tíz perc alatt?
Igen, az is lehetséges: Rizsiri gluténmentes császármorzsa alappor és víz segítségével.
- Recept címke: citrom császármorzsa - smarni cukor rizsdara rizsliszt sárgabarack lekvár tej tojás vaj vanília













Gluténmentes dió bundás, Kolos féle túrógombóc
Bizonyára tudjátok már, hogy a tejfehérje mentes diétából legjobban a túró hiányzik. Most elkészítettem túrógombócot,...
Gluténmentes hamis fekete erdő pohárdesszert – sütés nélkül
Kánikula, meleg és forróság a konyhában is. Épp ezért nem is szerettem volna bekapcsolni a...
Gluténmentes cukkinis-répás sonkás tekercs
Interneten többször is szembe jött velem ez a recept. Saját ízlésem szerint alakítottam át és...
Gluténmentes cukkinis tócsni
Az egyik legfinomabb nyári zöldség a cukkini. Könnyen elkészíthető. Most egy percek alatt elkészíthető, tócsnival... 

