Gluténérzékenység, lisztérzékenység, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia (cöliákia) információs portálja.

Gluténmentes császármorzsa azaz smarni

Vannak olyan ételek, amik egy generációt átugranak. Nálunk ilyen a smarni, vagyis a császármorzsa. Anyukám soha nem csinált, de érzem a számban még a nagymamám smarnijának ízét. Imádtam. Na, ez pont olyan finom lett, anyukám isteni házi, barack lekvárjával. Ez a mennyiség kb. 3 főre elegendő

Hozzávalók:

  • gluténmentes császármorzsa recept, gluténmentes Íz-Lik rovat100 g rizsdara
  • 7 g gluténmentes liszt (rizsliszt, lisztkeverék is tökéletes hozzá, tesztelve)
  • 250 ml 2,8%-os tej *
  • 1 teáskanál vanília eszencia
  • 3 db közepes méretű (M-es) tojás kettéválasztva
    • tojássárgája
    • tojásfehérje
  • 100 g kristálycukor
  • fél citrom reszelt héja

A sütéshez

  • 50 g vaj *

A díszítéshez

  • porcukor
  • sárgabarack dzsem

Elkészítés

  • A lisztet elkeverjük a rizsdarával, majd ráöntjük a tejet. Azzal is alaposan elvegyítjük, és a keveréket egy órán át hagyjuk állni, hogy a rizsdara megszívja magát nedvességgel.
    gluténmentes császármorzsa Éva receptje Íz-Lik
    Idő hiányában volt, hogy nem hagytam állni és úgy is tökéletes lett.
  • Egy óra elteltével a tojássárgáját habosra keverjük a cukorral, és hozzákeverjük a tejes keverékhez.
  • A tojások fehérjéjét egy csipet sóval és a citromhéj reszelékkel kemény habbá verjük, majd a habot hozzákeverjük a masszához.
    gluténmentes császármorzsa recept Íz-Lik
  • A vajat felolvasztjuk egy serpenyőben, és ráöntjük a masszát. Egy lapáttal, vagy fakanállal folyamatosan kevergessük, míg szét nem esik kisebb darabokra, morzsákra.
    gluténmentes császármorzsa Íz-Lik recept
    A tűzhely erősségétől függően akár 30 percig is készülhet.
  • A császármorzsát hagyjuk 5 percen át pihenni, majd porcukorral meghintve, esetleg valamilyen lekvárral, vagy gyümölcsszörppel tálaljuk.

* jelöltek tejcukormentes felhasználásakor laktózintoleranciások is elkészíthetik.

Elkészítési idő: 40-60 perc

Nehézségi színt: könnyű

Tápanyagtartalom az egészben 3 főre készítve

1 adagban (kb. 220 g)

4 kis adagban tálalva
1 adagban (kb. 160 g)
Energia 1589 kcal / 6626 kJ 530 kcal / 2210 kJ 397 kcal/ 1656 kJ
Fehérje 3,1 g 10,4 g 7,8 g
Zsír 62,9 g 21,0 g 15,7 g
  amelyből telített zsírsavak 35,7 g 11,9 g 8,9 g
Szénhidrát 213,8 g 71,3 g 53,5 g
  amelyből cukrok 126,5 g 42,2 g 31,6 g
Rost 0,2 g 0,1 g 0 g

A gluténmentes császármorzsa recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes császármorzsa recept

Éva további receptjei a gluténmentes Íz-Lik rovatunkban

Gluténmentes császármorzsa tíz perc alatt?

Igen, az is lehetséges: Rizsiri gluténmentes császármorzsa alappor és víz segítségével.

Kategória: , , ,