Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

Hajdinás lenmagpelyhes gluténmentes kenyér – Mona kedvencei

Nagyon szeretek kísérletezni a különböző alapanyagokkal. A diétám kezdetén nagyon sok “kevert lisztes” finomságot készítettem. És a mai napig szeretem tesztelgetni az általam összeválogatott gluténmentes alapanyagokat.

Ilyen ez a kenyér is, ami egyébként annyira finom volt, hogy a férjem pl. azt mondta: ez a legfinomabb azok közül, amiket eddig készítettel

🙂 Ez különösen azért esett jól, mert az arányokat is saját magam alakítottam ki ehhez a kenyérhez, és nem egy kész bolti gluténmentes lisztkeverékből készült. Érdemes elkészíteni, már csak azért is, mert másnap és harmadnap (persze ha marad még belőle) is nagyon jó az állaga.

gluténmentes kenyér recept Mona kedvencei Hozzávalók: kb. 12 szelethez (1 adag kb. 5 dkg)

Elkészítés:

  • A szilárd alapanyagokat egy tálba tesszük (a porélesztőn kívül), és összekeverjük.
  • A vízben elkeverjük az élesztőt, majd hozzáadjuk a lisztkeverékünkhöz, és hozzáadjuk az olajat is.
  • Jó alaposan kidolgozzuk, majd megformázzuk, és a tetejét bevagdossuk.
  • 20 percet 30-40 °C fokon kelesztjük. Ez alatt a sütőt bekapcsoljuk, előmelegítjük.
  • 180 °C-ra állítjuk a sütő hőfokát és kb. 30-35 perc alatt megsütjük.
Tápanyagtartalom az egész kenyérben
(12 szelet)
1 szeletben
(kb. 5 dkg)
Energia 944 kcal / 3937 kJ 79 kcal / 329 kJ
Fehérje 25,0 g 2,1 g
Zsír 21,6 g 1,8 g
  amelyből telített zsírsavak 2,5 g 0,2 g
Szénhidrát 156,2 g 13,0 g
  amelyből cukrok 3,9 g 0,3 g
rost 41,3 g 3,4 g

A gluténmentes kenyér recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.


A receptet Kiss Móni a Mona Konyhája blog szerzője készítette a Mona kedvencei rovatunk részére.

Kategória: , , , ,