Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Csupa csokis, pihe-puha kókuszkocka

Nagyon szeretjük a kókuszos sütiket, a csokisat talán még jobban. Ezért ez a kókuszkocka az egyik legjobb variáció a csoki és a kókusz találkozására.
Egy hihetetlen gyors, egyszerű és olcsó piskóta jellegű alapot mártogattam bele házi készítésű csokimázba és forgattam bele kókusz reszelékbe.
Kohári Éva kókuszkocka recept | Gluténmentes Íz-Lik rovat
A piskóta összeállítása 3 percet vesz igénybe, egy tál és fakanál mosogatni valóval. Kell ennél nagyszerűbb?

Ebből a mennyiségből kb. 20 közepes méretű kocka készíthető

Hozzávalók a piskótához:Kohári Éva kókuszkocka recept | Gluténmentes Íz-Lik rovat

  • 200 g Nutri free mix per dolci (de egyéb más gluténmentes süteményliszt, illetve rizsliszt is megfelelő hozzá)
  • 10 ml étolaj
  • 1 db „M-es” méretű tojás
  • 400 ml kefir (én egy doboz 450 g-os kaukázusi kefirt használtam hozzá)
  • 1 evőkanál étkezési szódabikarbóna (nem kell félni, a kész tésztán nem érezni az ízét!)
  • 4 evőkanál cukor
  • 25 g holland gluténmentes kakaópor

Hozzávalók a csokis mázhoz:

  • 9 evőkanál cukor
  • 3 evőkanál holland gluténmentes kakaópor
  • 9 evőkanál víz
  • 15 g margarin

Forgatáshoz:

  • kb. 150 g kókusz reszelék

Elkészítés:

  • A sütőt melegítsük elő 160 °C fokra, egy kb. 20cm x 16cm méretű tepsit béleljünk ki sütőpapírral.
  • Egy tálban fakanál vagy kézi habverő segítségével keverjük össze a piskóta összes hozzávalóját, hogy egynemű masszát kapjunk.
  • A tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe borítjuk és megsütjük.

    Az én sütőm elég lassan süt, 45 percig volt bent, ezért a tűpróbát javaslom kb. 35 perc után.

  • A csokimáz összetevőit egy lábosban alaposan elkeverjük, majd a forrástól számított 6-8 perc alatt készre főzzük. Vigyázzunk, ne legyen túl híg a csoki. A tűzről levéve rögtön hozzákeverjük a margarint.
    Gluténmentes Íz-Lik Kohári Éva kókuszkocka recept
  • A kihűlt piskótát 20 egyenlő részre vágjuk, beleforgatjuk a csokiba, majd a kókuszba.
    Kohári Éva kókuszkocka recept | Gluténmentes Íz-Lik rovat

TIPP: Ez a piskóta alap tökéletes egyéb más desszertek elkészítéséhez is.

Elkészítési idő: 60 perc

Nehézségi szint: kezdő

Tápanyagtartalom az egészben 20 szelet esetén
1 gluténmentes kókuszkockában
Energia 2118 kcal / 8853 kJ 105 kcal / 739 kJ
Fehérje 32,2 g 1,6 g
Zsír 38,6 g 1,9 g
amelyből telített zsírsavak 15,1 g 0,8 g
Szénhidrát 397,0 g 19,9 g
amelyből cukrok 228,2 g 11,4 g
Rost 3,8 g 0,2 g

A gluténmentes kókuszkocka recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

Kohári Éva kókuszkocka recept | Gluténmentes Íz-Lik rovat

gluténmentes kókuszkocka recept

Kategória: ,