Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Vanília- és szederkrémes gluténmentes képviselőfánk

vaníliás gluténmentes képviselőfánk recepotKolosFreeFood receptválogatásunk legújabb gyöngyszeme egy gluténmentes képviselőfánk recept:

Szeder késő nyári, kora őszi fanyarkás ízű gyümölcs, de én nagyon szeretem. A vanília krémmel párosítva igazi ízorgiát okoz a nyelvünk ízlelőbimbóinak. Ebből a fánkból egy nem is elég, nagyon eteti magtát.

Hozzávalók (4-6 főre – 12-16 db lett)

Képviselőfánk gluténmentes tésztája:

  • 20 dkg rizsliszt
  • 10 dkg zsír
  • csipet só
  • 2 dl víz
  • 5 db M-es méretű egész tojás

Szederkrém:

  • 300 g friss szeder
  • 0,5 dl víz
  • 50 g cukor
  • fél citrom frissen facsart leve
  • 1 kávéskanál útifűmaghéj őrlemény (psyllium rost)
  • csipet só

Vaníliás krém:

  • 0,3 dl “növényi tej” (most rizsital)
  • 1 csomag vaníliás pudingpor (glutén- és tejmentes)
  • 3 evőkanál cukor
  • 200 g növényi eredetű „mascarpone”
  • ízlés szerint (jó sok) vanília aroma
  • csipet só

A gluténmentes képviselőfánk elkészítése:

  • A vízhez szórjuk bele a sót, adjuk hozzá a zsírt. Várjuk meg amíg teljesen felolvad a zsír.
  • Ezután adjuk hozzá a rizslisztet, gyors mozdulatokkal fakanál segítségével egynemű tésztává kavarjuk.
  • Levesszük a tűzhelyről. Egyenként nagyon gyors mozdulatokkal keverjük a tésztába a tojásokat, amíg a tészta fel nem “issza” a tojásokat. Kinyomjuk habzsákból a tésztákat a kívánt méretűekre. Majd pihentetjük azokat egy órán át.
  • A tészta tetejét, csúcsaira picit vízzel megcsippentem. Előmelegített 200 °C-os sütőben aranybarnára sütjük. Ez sütőtől függően 30-35 percig sütjük. Ha kihűltek kettévágjuk azokat.
    gluténmentes képviselőfánk recept
  • Elkészítjük a krémeket.
  • A szedret megmossuk, és fél deciliter vízben elkezdjük megfőzni a cukorral, és a csipet sóval.
  • A szeder szinte pillanatok alatt szétfő, ekkor adjuk hozzá a frissen facsart citromlevet, és az útifűmaghéj őrleményt. Egyet forraljunk még rajta, és tegyük le kihűlni.
  • A vaníliás krémhez szokás szerint elkészítjük a pudingot, jó sűrűre főzve.
  • Tegyük félre hűlni.
  • Ha kihűlt, keverjük el habosra a növényi mascarponéval.
  • Jöhetnek a fánkok betöltése.
  • A kettévágott fánkok alsó részébe tegyünk vaníliakrémet, majd erre jöhet a szederkrém.

Jó étvágyat kívánok!

Elkészítés: haladó

Elkészítési idő: 2 óra és pihentetés

Tápanyagtartalom az egészben 12 darab készítésekor
1 db. képviselőfánkban
16 darab készítésekor
1 db. képviselőfánkban
Energia 13436 kJ / 3199 kcal 1120 kJ / 267 kcal 840 kJ / 200 kcal
Zsír 179,8 g 15,0 g 11,2 g
  amelyből telített zsírsavak 105,5 g 8,8 g 6,6 g
Szénhidrát 324,5 g 27,0 g 20,5 g
  amelyből cukrok 115,9 g 9,7 g 7,2 g
Rost 6,5 g 0,5 g 0,4 g
Fehérje 48,0 g 4,0 g 3,0 g
4,33 g 0,36 g 0,27 g

A gluténmentes képviselő fánk recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

képviselőfánk gluténmentes recept

képviselőfánk gluténmentes

 

Kategória: , , ,