Gluténmentes diós bejgli karácsonyi köntösben
Iri mama egy gluténmentes diós bejglivel lepett meg minket.
Nálunk bejglinek, abból is diósnak lenni kell,az ünnepi asztalon. Ennek megfelelően kicsit díszítettem, boldog és elégedett vagyok a végeredménnyel.
Hozzávalók (2 rúd, 28 szelet):
- 225g Nutri free mix per pane lisztkeverék
- 225g It’s us Maria’s sweet baking sütemény lisztkeverék
- 1db citrom reszelt héja
- 2g só
- 30g cukor
- 5g porélesztő
- 8g útifűmaghéj
- 50g olvasztott vaj vagy margarin
- 1 egész és egy fél tojás (M-es)
- 190g langyos tej (növényi eredetű is jó)
Töltelékhez:
- 400g darált dió
- 60g cukor
- 200g barack lekvár
Tetejére:
- Fél felvert tojás
- 10db felezett dió díszítéshez
Kisült bejgli tetejére:
- 3 kocka fekete csoki (Lidl kapható magas kakaó tartalmú)
A gluténmentes diós bejgli elkészítése:
- Tészta száraz hozzávalóit tálba mérem, elkeverem.
- Beleütöm az egész tojást, másikat felverem, csak a felét teszem a tésztába.
- A megmaradt tojással lekenem a bejgliket.
- Beleöntöm a felolvasztott margarint, a langyos tejet, bedagasztom a tésztát.
- Tálat lefedem, konyhapulton 30 percig kelesztem.
- Közben elkészítem a tölteléket.
- Diót ledarálom, hozzáadom a cukrot és a meleg tejet.
- Jól elkeverem.
- Ezután lisztezett gyúrólapra borítom a tésztát, elfelezem.
- Egyiket kinyújtom egy nagyobb téglalappá.
- Diós krém felével lekenem, barack lekvár felét rápotyogtatom.
- Két hosszabbik oldalát behajtom, majd felülről lefelé feltekerem.
- Sütőpapírral borított tepsibe teszem (35 x 23 x 4 cm).
- Másikat ugyan így készítem.
- Ezután lekenem a megmaradt, felvert tojással.
- Hurkapálcával megszurkálom, egészen az aljáig.
- Tetejére felezett diót rakosgatok.
- Így hagyom a konyhapulton duplájára kelni.
- Ez lehet 1 óra, de több is, attól függ milyen meleg van a lakásban.
- Mikor szépen megkelt, beállítom a sütőt 180 °C fokra, légkeverésre.
- Hideg sütőbe teszem, 25-30 percig sütöm, szép aranyszínűre.
- Rácson formában hűtöm.
- Felolvasztom a csokit, habzsákba töltöm.
- Végén picit levágom, majd díszítem a bejglik tetejét.
- Nagyon mutatós és finom lett.
Jó étvágyat kívánok hozzá.
Elkészítési idő: 2 óra 30 perc – 3 óra
Nehézségi szint: haladó
(recept tápértékszámítása folyamatban)
A gluténmentes diós bejgli recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: bejgli receptek citrom cukor dió élesztő gluténmentes étcsokoládé It's us Maria's sweet baking mix liszt margarin Nutri free Mix per Pane lisztkeverék psyllium rost (útifűmaghéj) reggeli sárgabarack lekvár só tej tojás