Gluténmentes kenyér – Irénke gluténmenets pékségéből
Iri mama gluténmentes péksége új kenyeret sütött.
Biztos sokunknak meg van a saját tuti kenyér receptje, nekem is. Nagyon sokat készítettem már, de nekem most ez a legfinomabb. Kíváncsiságból, nem fagyasztottam le, csak egy zacskóba csomagolva hagytam. Egy héten keresztül, minden nap vágtam egy szeletet. Egyszer sem kellett melegíteni. Ennyire jó szerkezetű, ízletes kenyerem régen volt. És nem egyedül fogyasztottam, a család is besegített. Ez nagy szó, mert mindig megérzik hogy ha egy kenyér gluténmentes, de most nem.
Hozzávalók (1 db kenyérhez: 12-14 szelet):
- 350 g Schär mix B gluténmentes lisztkeverék
- 150 g It’s us Miklós bread mix gluténmentes lisztkeverék
- 450 ml langyos víz
- 40 g étolaj
- 10 g kacsa zsír
- 10 g útifűmaghéj (psyllium rost)
- 8 g só
- 8 g porélesztő
A gluténmentes kenyér elkészítése:
- Dagasztó tálba mérem a liszteket, útifűmaghéjat és a sót.
- Jól összekeverem, majd ráöntöm a langyos vizet, dagasztó gép spiráljával összeállítom a tésztát.
- Ezután hozzáadom az élesztőt, olajat és a kacsa zsírt és pár percig dagasztom a tésztát.
- Egy hosszú sütőformába (35 x 23 x 4 cm) papírt teszek, bekenem olajjal, és belesimítom a tésztát.
- Kívül is lekenem, hogy ne száradjon ki majd a konyhapulton duplájára kelesztem.
- Sokat sütöttem, főztem, így jó meleg volt, gyönyörűen megkelt a kenyér. Nekem most 50 perc volt, de lehet 1 óra vagy több is.
- Miután megkelt, 180 °C fokra állítom a hőfokot, 40 – 45 keresztül percig sütöm légkeveréssel.
- Eddig mindig előmelegített sütőben készítettem a kenyeret. Újabban nem melegítem elő, így teszem be, egyenletesen veszi fel a hőt az edény, addig is még kel a tészta.
- Ti süssétek úgy ahogy gondoljátok.
- A megsült kenyeret rácson hűtöm.
- Mikor kihűlt, egy zacskóba csomagolva tárolom. Egész héten puha maradt.
- Legközelebb egy kisebb formában sütöm, akkor magasabb lesz a kenyér.
Elkészítési idő: 2 óra
Nehézségi szint: kezdő
| Tápanyagtartalom | az egészben | 1 szelet kenyérben |
| Energia | 9088 kJ / 2162 kcal | 756 kJ / 180 kcal |
| Zsír | 50,9 g | 4,2 g |
| amelyből telített zsírsavak | 8,4 g | 0,7 g |
| Szénhidrát | 396,9 g | 33,1 g |
| amelyből cukrok | 21,3 g | 1,8 g |
| Rost | 33,6 g | 2,8 g |
| Fehérje | 14,9 g | 1,2 g |
| Só | 11,56 g | 0,96 g |
A gluténmentes kenyér recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: élesztő étolaj glutén és tejmentes gluténmentes kenyér It's us gluténmentes termékek It's us Mikló's bread mix gluténmentes lisztkeverék lisztkeverék psyllium rost (útifűmaghéj) Schär Mix B tej - tojás - gluténmentes tojásmentes uzsonna és tízórai víz zsír











Gluténmentes dió bundás, Kolos féle túrógombóc
Bizonyára tudjátok már, hogy a tejfehérje mentes diétából legjobban a túró hiányzik. Most elkészítettem túrógombócot,...
Gluténmentes hamis fekete erdő pohárdesszert – sütés nélkül
Kánikula, meleg és forróság a konyhában is. Épp ezért nem is szerettem volna bekapcsolni a...
Gluténmentes cukkinis-répás sonkás tekercs
Interneten többször is szembe jött velem ez a recept. Saját ízlésem szerint alakítottam át és...
Gluténmentes cukkinis tócsni
Az egyik legfinomabb nyári zöldség a cukkini. Könnyen elkészíthető. Most egy percek alatt elkészíthető, tócsnival... 

