Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes kenyér – Irénke gluténmenets pékségéből

gluténmentes zsendvics kenyér receptIri mama  gluténmentes péksége új kenyeret sütött.

Biztos sokunknak meg van a saját tuti kenyér receptje, nekem is. Nagyon sokat készítettem már, de nekem most ez a legfinomabb. Kíváncsiságból, nem fagyasztottam le, csak egy zacskóba csomagolva hagytam. Egy héten keresztül, minden nap vágtam egy szeletet. Egyszer sem kellett melegíteni. Ennyire jó szerkezetű, ízletes kenyerem régen volt. És nem egyedül fogyasztottam, a család is besegített. Ez nagy szó, mert mindig megérzik hogy ha egy kenyér  gluténmentes, de most nem.

Hozzávalók (1 db kenyérhez: 12-14 szelet):

A gluténmentes kenyér elkészítése:

  • Dagasztó tálba mérem a liszteket, útifűmaghéjat és a sót.
  • Jól összekeverem, majd ráöntöm a langyos vizet, dagasztó gép spiráljával összeállítom a tésztát.
  • Ezután hozzáadom az élesztőt, olajat és a kacsa zsírt és pár percig dagasztom a tésztát.
  • Egy hosszú sütőformába (35 x 23 x 4 cm) papírt teszek, bekenem olajjal, és belesimítom a tésztát.
  • Kívül is lekenem, hogy ne száradjon ki majd a konyhapulton duplájára kelesztem.
  • Sokat sütöttem, főztem, így jó meleg volt, gyönyörűen megkelt a kenyér. Nekem most 50 perc volt, de lehet 1 óra vagy több is.
  • Miután megkelt, 180 °C fokra állítom a hőfokot, 40 – 45 keresztül percig sütöm légkeveréssel.
  • Eddig mindig előmelegített sütőben készítettem a kenyeret. Újabban nem melegítem elő, így teszem be, egyenletesen veszi fel a hőt az edény, addig is még kel a tészta.
  • Ti süssétek úgy ahogy gondoljátok.
  • A megsült kenyeret rácson hűtöm.
  • Mikor kihűlt, egy zacskóba csomagolva tárolom. Egész héten puha maradt.
  • Legközelebb egy kisebb formában sütöm, akkor magasabb lesz a kenyér.

Elkészítési idő: 2 óra

Nehézségi szint: kezdő

Tápanyagtartalom az egészben 1 szelet kenyérben
Energia 9088 kJ / 2162 kcal 756 kJ / 180 kcal
Zsír 50,9 g 4,2 g
  amelyből telített zsírsavak 8,4 g 0,7 g
Szénhidrát 396,9 g 33,1 g
  amelyből cukrok 21,3 g 1,8 g
Rost 33,6 g 2,8 g
Fehérje 14,9 g 1,2 g
11,56 g 0,96 g

A gluténmentes kenyér recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes kenyér recept Its us Miklos

gluténmentes kenyér recept It’s us Miklós bread mix és Schä mix B lisztekel

Kategória: , , ,