Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Almás fahéjas csavart gluténmentes rúd

Iri mama ötletesen használta fel a maradák almát ebben a fahéjas gluténmentes süteményben.almás fahéjas gluténmentes rúd recept

Az ünnepek alatt összejött egy kis alma, amit fel kellett használni, kezdtek fonnyadozni szegények. Így már senkinek sem kellett, ezért gluténmentes sütit készítettem belőle. Tojásmentes kelttésztába töltöttem.

Hozzávalók (18 rúdhoz):

Töltelék:

  • 1 kg tisztított, reszelt alma
  • 30 g cukor
  • egy késhegynyi fahéj
  • 1 db narancs reszelt héja
  • 20 g rizsdara, ha nedves az alma vagy darált dió

Tészta:

Tetejére kenéshez:

  • 20 g tej
  • 10 g cukor

Tetejére szóráshoz:

  • 10 g porcukor

Almás fahéjas csavart gluténmentes rúd elkészítése:

  • Először az almákat meghámozom, mosom, lereszelem.
  • Egy kisebb lábasba teszem, rá a cukrot, narancs reszelt héját, majd megpárolom, amíg az összes nedvességet elveszíti.
  • Végül egy kis fahéjjal ízesítem és gélreteszem hűlni.
  • Dagasztó tálba mérem a lisztet, sót, cukrot, útifűmaghéjat, és az élesztőt.
  • Alaposan összekeverem. Ezután meglangyosítom a tejet és a tejszínt együtt egy mérő pohárban.
  • Ráöntöm a lisztre, dagasztó gép spiráljával elkezdem összeállítani a tésztát. Itt még elég kemény a tészta, így hozzáteszem a többi folyadékot, most langyos vizet.
  • Pár percig dagasztom, végül beleteszem a vajkrémet. Nagyon jó állagú, rugalmas tészta lett.
  • Pici olajat locsolok rá, hogy ne száradjon ki a felületén. Letakarom, konyhapulton, duplájára kelesztem. Ez lehet 1óra, de több is. Attól függ milyen meleg van a lakásban.
  • Mikor szépen megkelt, liszttel szórt gyúrólapra borítom a tésztát.
  • Egy nagyméretű téglalappá nyújtom. Felére, egyenletesen rásimítom a kihűlt alma tölteléket. Ha túl nedves az alma, tehetünk rá, 1-2 evőkanál rizsdarát vagy darált diót. Ezután, ráhajtom a tészta másik felét.
    almás fahéjas gluténmentes rúd készítés
  • Pizza vágóval 1,5 – 2 cm-es csíkokra vágom. Gáztepsire sütőpapírt teszek.
    almás-fahéjas gluténmentes rúd recept
  • A felcsíkozott tésztát, többször megtekerem. Tepsibe rendezem, mikor kész, langyos tejjel lekenem, és pici cukorral leszórom.
  • Azt tapasztaltam, de lehet csak az én sütőm ilyen, hogy a kelteknél szebb lesz, ha nem melegítem elő a sütőt.
  • Ezért hideg sütőbe teszem, 180 °C fokra állítom, és légkeveréssel 20-25 percig sütöm. Rácson hűtöm. Porcukorral szórva tálalom.

Nagyon finom, üde sütemény. Reggelire, uzsonnára vagy utazáshoz tökéletes választás. Jó étvágyat kívánok hozzá.

Elkészítési idő: 30 perc + kelesztés, sütés

  • Előkészítés – dagasztás: 15 perc
  • Kelesztés: 1-2 óra
  • Formázás: 15 perc
  • Sütés: 20-25 perc

Nehézségi szint: haladó

Tápanyagtartalom az egészben 1 db. almás fahéjas
csavart gluténmentes rúdban
Energia 9424 kJ / 2245 kcal 524 kJ / 125 kcal
Zsír 35,7 g 2,0 g
  amelyből telített zsírsavak 21,4 g 1,2 g
Szénhidrát 447,9 g 24,9 g
  amelyből cukrok 211,2 g 11,7 g
Rost 90,9 g 5,1 g
Fehérje 18,6 g 1,0 g
3,67 g 0,20 g
almás fahéjas gluténmentes süti recept

almás fahéjas gluténmentes süti recept

 

Kategória: , , ,