Gluténmentes pizzás kifli
Iri mama egy gluténmentes pizzás kiflit készített!
Ma gondoltam egyet, és nem hagyományos gluténmentes pizzát sütöttem, hanem kifli alakúra formáztam. Annyira jó ötlet volt, sokkal szaftosabb, puhább, nem maszatos. Arról nem beszélve, hogy így tényleg jó uzsonnára, utazáshoz, reggelire egy pohár tejjel vagy kakaóval.
Hozzávalók (12 db):
- 300 g gluténmentes lisztkeverék (lehet Schär mix B liszt, Nutri free mix per, Miklós univerzál mix lisztkeverék, Mester kenyér liszt stb.)
- 10 g útifűmaghéj (psyllium rost)
- 4 g porélesztő
- 5 g só
- 300 g langyos víz
Feltét nálam:
- 30 g kechup (2 evőkanál)
- 12 szelet chorizo
- 50 g sajt (12 db kockára vágva)
- 50 g reszelt sajt
Tetejére:
- 15 g langyos tej
- 20 g reszelt sajt
A gluténmentes pizzás kifli elkészítése:
- Keverő tálba mérem a lisztet, sót, útifűmaghéjat, elkeverem.
- Ezután az élesztővel is alaposan átforgatom.
- Hozzáadom a langyos vizet, bedagasztom a tésztát.
- Lehet kézzel, géppel, kinek hogy tetszik.
- Egyszerűen elkészíthető, könnyű vele dolgozni, picit lágyabb a tészta, de így a jó.
- Mire megkel, tökéletes állagú tészta lesz.
- Kevés olajat csorgatok rá hogy neszáradjon ki a felületén.
- Konyhapulton, letakarva, duplájára kelesztem.
- 40 perc volt nálam, de lehet kicsivel több idő, attól függ milyen meleg van a lakásban.
- Ezután lisztezett gyúrólapon, 40 cm – es körré nyújtom, pizza vágóval 12 cikkre vágom.
- Minden cikket lekenem kechuppal, ráteszem a chorizot, ez nagy szelet volt.
- Lehet kolbászt rakni, akkor pár karika legyen.
- Sonkát, gombát, hagymát, zöldségeket, csirkemellet, stb. tehetünk rá.
- Egyszóval ki mit szeret.
- Erre teszem a kockázott sajt darabot.
- Szépen körbe, minden cikkre.
- Végül reszelt sajttal szórom, feltekerem mint a kiflit.
- Sütőpapírral borított tepsibe rendezem.
- 30 percig szobahőmérsékleten újra kelesztem.
- Mikor szépen megkelt, langyos tejjel lekenem, reszelt sajttal szórom.
- Sütőt nem melegítem elő most sem, nekem így jobb,ezt vettem észre.
- De ha nektek jobban tetszik előmelegíteve, készítsétek úgy.
- Minden sütő másképpen dolgozik, saját sütőjét mindenki jobban ismeri.
- Szóval, a lekent, leszórt kifliket, betolom a sütőbe, 180 °C fokra állítom, légkeverésre, 18 percig sütöm.
- Nagyon puha, illatos, kívül ropogós, belül puha kiflik sültek.
- Csak ajánlani tudom mindenkinek.
Jó étvágyat kívánok hozzá.
Elkészítési idő: 1 óra 40 perc
- Előkészítés, összeállítás, formázás: 28 perc
- Kelesztés: 70 perc
Nehézségi szint: haladó
Tápanyagtartalom | az egészben | 1 db. pizzás gluténmentes kifliben |
Energia | 7750 kJ / 1846 kcal | 646 kJ / 154 kcal |
Zsír | 63, 3 | 5,3 g |
amelyből telített zsírsavak | 23,5 g | 2,0 g |
Szénhidrát | 241,2 g | 20,1 g |
amelyből cukrok | 19,1 g | 1,6 g |
Rost | 27,0 g | 2,3 g |
Fehérje | 65,4 g | 5,5 g |
Só | 13,76 g | 1,15 g |
A gluténmentes pizzás kifli tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: élesztő gluténmentes party snack It's us gluténmentes termékek It's us Miklo's universal mix lisztkeverék ketchup kifli Mester Család gluténmentes kenyérliszt Nutri free Mix per Pane lisztkeverék pizza psyllium rost (útifűmaghéj) reszelt sajt sajt Schär Mix B só szalámi tej uzsonna és tízórai víz