Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes babka kalács készítés – Iri mama konyhája

gluténmentes babka kalács receptIri mama  kedvenc gluténmentes babka receptje.

Ez ”A“ kalács. Hihetetlenül puha, szaftos, csokis, nem lehet abbahagyni. Nagyon finom, én kávéhoz szeretem a legjobban.

Hozzávalók: 1 db babka kalácsho (12 – 14 szelet):

Töltelék:

  • 50 g vaj vagy margarin
  • 20 g kakaópor
  • 50 g cukor
  • 7 g vaníliás cukor
  • 1 késhegyni fahéj
  • 30 g csokicsepp

Tetejére:

  • kókusz olajjal fújni
  • 10 g cukorral leszórni

A gluténmentes babka kalács elkészítése:

  • Száraz hozzávalókat dagasztó tálba mérem, elkeverem.
  • Majd hozzáteszem a langyos tejet, tojást, bedagasztom a tésztát. Végül a tejszínnel jól kidolgozom. Nagyon lágy tésztát kapunk, de így a jó.
  • Letakarom, konyhapulton 40 percig kelesztem, vagy amíg nem nő a duplájára a tészta, ez attól függ milyen meleg van a lakásban.
  • Közben a vajat (vagy margarint) krémesre melegítem, hozzáadom a kakaóport, cukrot, vaníliás cukrot, fahéjat, jól összekeverem. A megkelt tésztát, vastagon liszttel szórt gyúrólapra borítom, nagy téglalapra nyújtom.
  • Lekenem a krémmel, megszórom a csokicseppel.
  • Két hosszabbik oldalát behajtom, majd felülről lefelé feltekerem mint a bejglit.
  • Sütőpapírt előkészítem, közepére fektetem a tészta rudat. Majd elvágom középen úgy, hogy az egyik vége egyben maradjon. Az elvágott részt felfelé fordítom, és összefonom.
  • Végét eldolgozom, beemelem a sütő formába a papírral együtt (26 x 38 x 4cm-es).
  • 1,5 órát kelni hagyom szobahőmérsékleten.
  • Kókuszolaj sprével lefújom és kristály cukorral leszórom.
  • 180 °C fokos sütőben, légkeveréssel 25-30 percig sütöm. Mindenki ellenőrizze hogy átsült-e.
  • Sütőpapírral kiemelem, rácson hűtöm.
  • Illatos, csupa csokis, pihe puha kalács lett.
  • Jó étvágyat kívánok hozzá.

Elkészítési idő összesen: kb. 3 óra.

  • Előkészítési idő: 30 perc
  • Kelesztés: 2 óra 10 perc
  • Sütési idő: 25 – 30 perc

Nehézségi szint: haladó

Tápanyagtartalom az egészben 1 szelet gluténmentes
babka kalácsban
Energia 10483 kJ / 2496 kcal 873 kJ / 208 kcal
Zsír 79,9 g 6,7 g
  amelyből telített zsírsavak 54,0 g 4,5 g
Szénhidrát 398,4 g 33,2 g
  amelyből cukrok 168,9 14,1 g
Rost 40,2 g 3,4 g
Fehérje 29,2 g 2,4 g
5,71 g 0,48 g

A gluténmentes babka recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes babka kalács recept

babka kalács gluténmentesen

Kategória: , , , , ,