Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Húsvéti gluténmentes sós kalács Iri mamától

gluténmentes sós kalács húsvétraIri mama egy vendégváró édes aprósütemény recepttel bővítette gluténmentes receptgyűjteményünket!

Annyira finom önmagában is ez a gluténmentes sós kalács, szendvicsnek is tökéletes. Nálunk most még langyosan egy szempillantás alatt elfogyott. Úgyhogy most nem készült szelet fotó. Mindenkinek nagyon ízlett a családban. Bátran készítsétek el!

Hozzávalók (8-10 szelet sós kalácshoz):

Tetejére:

  • olaj

A gluténmentes sós kalács elkészítése:

  • A száraz hozzávalókat tálba mérem, elkeverem.
  • Hozzáadom az olvasztott margarint, tojást, ricottát, és egy kevés tejet.
  • Dagasztó géppel összeállítom a tésztát, miközben a tejet kis adagokban teszem hozzá. Akkor jó, ha már elválik az edény falától. Ezekkel a lisztekkel készítve, több folyadékot igényelt a tészta. Ha csak Miklós univerzális lisztkeverékkel készíted, elég a 450 ml folyadék. Ezért írom mindig, hogy minden lisztnek más a folyadék felvétele!
  • 10 percig pihentetem, míg a formát előkészítem.
  • Pihentetés után, olajos kézzel, kisebb, nagyobb gombócokat gömbölyítek.
  • Most egy 18 cm átmérőjű, 10 cm magas formában tettem a gombócokat.
  • Külön nem kell lekenni semmivel sem, elég az ami az olajos kezünktől rákerül.
  • A konyhapulton duplájára kelesztem. Ez lehet 45 perc, vagy akár 80 perc is. Attól függően milyen meleg van a lakásban.
  • Mikor a gluténmentes kalácstésztánk a duplájára kelt, 180 °C fokra állítom a sütő hőmérsékletét és légkeveréssel 45 percig sütöm.
  • Ezután rácsra emelem, lekapcsolom a sütőt, addig hagyom benne, míg a sütő ki nem hűl.
  • Azonnal fogyasztható, vagy akár le is fagyasztható.

Erre most nem került sor nálunk, süthettem a következő adagot.

Jó étvágyat kívánok hozzá!

Elkészítési idő: 120-140 perc

Nehézségi szint: haladó

Tápanyagtartalom az egészben 8 szeletből 1 szelet
gluténmentes sós kalácsban
10 szeletből 1 szelet
gluténmentes sós kalácsban
Energia 8280 kJ / 1976 kcal 1035 kJ / 247 kcal 829 kJ / 198 kcal
Zsír 62,5 g 7,8 g 6,3 g
  amelyből telített zsírsavak 16,2 g 2,0 g 1,6 g
Szénhidrát 300,4 g 37,6 g 30,0 g
  amelyből cukrok 41,5 g 5,2 g 4,2g
Rost 45,1 g 5,6 g 4,5 g
Fehérje 39,9g 5,0 g 4,0 g
7,08 g 0,89 g 0,41 g

gluténmentes sós kalács recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

sós gluténmentes kalács recept Iri mama

Gluténmemtes sós kalács, tejmentesen is elkészíthető

Kategória: , , , ,