Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes napraforgó kalács – igazi húsvéti különlegesség Iri mamától

gluténmentes húsvéti kalács receptIri mama egy gyönyörű, húsvéti gluténmentes kalács recepttel bővítette gyűjteményünket!

Elkészült a húsvéti asztalunk dísze. Napokban láttam ezt a formát különböző főzős oldalakon, Interneten, annyira megtetszett hogy megpróbáltam elkészíteni. Mivel a gluténmentes lisztek teljesen máshogy viselkednek, nem sok reményem volt a végeredményt illetően. Meglepetésemre, nagyon jó lett 🙂.  Sikerült egy jó állagú gluténmentes tésztát készítenem, ez is hozzájárult a sikerhez. Ahogy készítettem. Volt vele munka, élveztem minden percét, de megérte.

Hozzávalók (1 db kalácshoz, kb. 10 adag):

Rétegek közé :

 • 40 g puha margarin

Tetejére :

A gluténmentes napraforgó kalács elkészítése:

 • Dagasztó tálba mérem a gluténmentes lisztet, és az összes száraz hozzávalót, jól elkeverem.
 • Hozzáadom a tojást, olajat, tejet, dagasztó gép spiráljával összeállítom a tésztát.
 • Végén a margarinnal tovább dagasztom. Mikor már szépen elválik az edény falától, letakarom és konyhapulton 30 percen keresztül kelesztem. Gyönyörűen feljött.
 • Ezután lisztezett gyúrólapon elfelezem a tésztát, 2 db bucit gömbölyítek, az egyiket 5 db egyenlő részre osztom, kis golyókat gömbölyítek belőle, pihentetem. A másik gombóc tésztát 4 részre osztom úgy, hogy csak az egynegyed részt vágom le, kigömbölyítem, félreteszem. A fent maradó tésztát, újra 5 darabra vágom, gömbölyítem, pihentetem.
 • Egy gáztepsire sütőpapírt teszek.
 • Az első 5 db tészta gombócot, egyesével 22 cm-es körré nyújtom. Ráteszem az első lapot a tepsire, lekenem a puha margarinnal vékonyan, majd rá a másik lapot, lekenem stb. Az utolsót olyan nagyra nyújtom, hogy a tészta kupac szélére is lelógjon, befedje.
 • Körben szépen eligazítom, levágom a leeső részt. 4 vágást ejtek úgy, hogy a szélétől egy újjnyit egyben hagyom. 8 cikk lesz, amit kihajtok.
 • A másik 5 db gombócot, egyesével újra kinyújtom, akkorára, mint a tepsiben lévő tészta közepe kb. 14 cm. Lap, lekenem, stb. az utolsó itt is nagyobb legyen, hogy körbe az oldalát is fedje.
 • Az így kapott tészta csomagot, a tepsiben lévő, közepére teszem. Ismét elvágom 4 részre úgy mint előtte, és kihajtom a szirmokat. Közepére teszem az egynegyed tészta golyót.
 • Lekenem felvert tojással, leszórom a magokkal. Duplájára kelesztem, kb. 1 óra alatt, majd ezután 180 °C-os fokos sütőben, légkeveréssel 20-25 percen keresztül sütöm úgy, hogy szép aranybarna színű legyen.

Elkészítési idő: 2 óra 30 perc

Nehézségi szint: haladó

Tápanyagtartalom az egészben 1 szelet GM kalácsban
Energia 13322 kJ / 3172 kcal 1332kJ / 217 kcal
Zsír 133,4 g 13,3 g
  amelyből telített zsírsavak 38,1 g 3,8 g
Szénhidrát 422,7 g 42,3 g
  amelyből cukrok 54,5 g 5,5 g
Rost 40,7 g 4,1 g
Fehérje 48,3 g 4,8 g
12,70 g 1,27 g

A gluténmentes kalács recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes húsvéti kalács recept

gluténmentes húsvéti kalács Iri mamától

Kategória: , , , , ,