Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes újragondolt mákos guba, narancspürével

gluténmentes guba receptKolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes újragondolt mákos gubával, narancspürével bővült.

Maradékmentés, mák, mi más kell még a mákos gubához? Ne feltétlenül kell félgömb szilikon forma, kivajazott pohár, muffin forma is alkalmas a különleges desszert elkészítéséhez. Igazán látványos finomságot készíthetünk vendéginknek.

Hozzávalók (6 adag):

Kenyér réteghez:

  • 50 ml növényi ital
  • 150 g maradék gluténmentes kenyér
  • ízlés szerint vanília kivonat
  • 1,5 evőkanál kristálycukor
  • csipet só
  • 1 bő mokkáskanál agar-agar

Mákos réteghez:

  • 80 g darált mák
  • 1,5 evőkanál kristálycukor
  • csipet só
  • fél kezeletlen héjú citrom reszelt héja
  • 1 bő mokkáskanál agar-agar

Narancs püré:

  • 200 ml frissen facsart narancslé
  • 1 evőkanál kristálycukor
  • 1 teáskanál agara-agar

A gluténmentes újragondolt mákos guba elkészítése:

  • Facsarjuk ki a narancs, narancsok levét.
  • Forraljuk fel cukorral és az agar-agarral.
  • Ezt a levet öntsük ki laposabb üvegtálra, és hagyjuk kihűlni a hűtőszekrényben.
  • Tépkedjük apróra a kenyeret.
  • Forraljunk egyet a cukros tejen az agar-agarral.
  • Öntsük rá a gluténmentes kenyérre.
  • Keverjük össze.
  • A cukorral megdarált mákhoz reszeljünk citromhéjat.
  • Ehhez is öntsünk a forralt növényi tejes, cukros agar-agaros keverékből.
  • Ezt is alaposan keverjük össze.
  • Most pedig rétegezzük a hozzávalókat.
  • A félgömbök/ muffin formák alsó részére kerüljön az áztatott kenyérből egy adag.
  • Erre kerüljön a mákos rétegből.
  • Legvégül pedig ismét kenyeres réteg.
  • Tegyük be ezt a hűtőszekrénybe kicsit meghűlni.
  • Maradék mákot kisebb félgömbökbe tölthetjük be, tegyük azt is hűtőszekrénybe.
  • Idő közben már kihűlt, és összeállt a narancsos agar-agar zselé.
  • Aprítógépben daráljuk össze, és egy szitán paszírozzuk át.
  • Így homogén krémes zselét kapunk.
  • Vegyük ki a félgömb desszerteket.
  • Tálaljuk egyenként, és mellé halmozzunk a narancsos püréből, akár egy habzsák segítségével is.
  • Tetejüket dekoráljuk ehető virágokkal, tészta tüllel.

Jó étvágyat kívánok

Nehézségi szint: haladó

Elkészítési idő: 30 – 35 perc

Tápanyagtartalom az egészben 1 db. gluténmentes mákos gubában
Energia 44660 kJ / 1066 kcal 744 kJ / 178 kcal
Zsír 36,0 g 6,0 g
  amelyből telített zsírsavak 5,1 g 0,9 g
Szénhidrát 155,1 g 25,9 g
  amelyből cukrok 72,0 g 12,0 g
Rost 11,2 g 1,9 g
Fehérje 23,3 g 3,9 g
3,55 g 0,59 g

A gluténmentes újragondolt mákos guba, narancspürével tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

Kategória: , , , ,