Sütés nélküli gluténmentes almatorta
Iri mama egy sütés nélkül elkészíthető gluténmentes almatorta recepttel bővítette gluténmentes receptgyűjteményünket!
Ez az almatorta bármilyen gluténmentes keksszel elkészíthető. Említettem, hogy a mézes kekszből tervezek valamit készíteni. Mikor megkóstoltam magában a kekszet, tudtam hogy jó lesz egy torta alapnak. Ebből jött a többi és készült ez a finomság. Minden túlzás nélkül mondhatom, hogy ünnepi asztalon is megállja a helyét. Készítsétek el Ti is!
Hozzávalók (8 szelethez):
- 500 g hámozott alma (3 db nagy álma)
- 20 g cukor
- 5 g vaníliás cukor
- 20 g vaj (vagy margarin)
Keksz alaphoz:
- 240 g bármilyen gluténmentes keksz (nálam 50 db Mézes keksz Mester Család méz ízű gluténmentes süteménylisztből sütve)
- 30 g vaj (vagy margarin)
- 40 g langyos tej (vagy növényi ital)
Pudinghoz:
- 60 g Mester Család vaníliás gluténmentes pudingpor
- Csipet só
- 20 g cukor
- 400 g tej (vagy növényi ital)
- 20 g vaj (vagy margarin)
Díszítéshez:
- bármi amit szeretünk
- Nálam karamellszósz, csokiszósz, tejszínhab, mentalevél
Sütés nélküli gluténmentes almatorta elkészítése:
- Első lépésként az almát meghámozom, magházat kivágom, mosom.
- Serpenyőben teszem a vajat, belekockázom az almát, ráteszem a cukrot, vaníliás cukrot, és megpárolom.
- Cukortól mikor kezd karamellizálódni az alma, pár perc után puha lesz, félreteszem hűlni.
- Amíg kihűl, elkészítem a gluténmentes keksz alapot.
- Késes aprítóban finomra darálom. Én a kisült mézes kekszből készítettem, de bármilyen jó hozzá.
- Tálba teszem a morzsát, hozzáadom az olvasztott vajat és a langyos tejet.
- Nem kell, hogy teljesen összeálljon! Ha a tálban úgy tűnik, hogy morzsás, pergős egy kanállal ha lenyomkodjuk és egyben marad, nem esik szét, jó lesz.
- 20 cm átmérőjű tortaformában öntöm a morzsa felét, majd egy kanállal lenyomkodom.
- Hűtőbe teszem dermedni.
- Közben elkészítem a pudingot.
- Lábasba mérem a pudingport, sót, cukrot, kevés tejet, simára keverem. Felöntöm a többi tejjel, sűrűre főzöm. Belekeverem a vajat, majd a kihűlt, párolt almával egyenletesen összeforgatom.
- Nem maradt más hátra, mint összerakni a tortát.
- A hűtőből kiveszem a keksz alapot, rásimítom a pudingos almát, rászórom egyenletesen a maradék morzsát. 2 órát hűtőben hagyom dermedni.
- Ezután szépen szeletelhető, tetszés szerint díszíthető.
Nagyon finom lett. Jó étvágyat kívánok!
Elkészítési idő: 40 perc+ hűtés
Nehézségi szint: közepes
Tápanyagtartalom | az egészben | 1 szelet sütés nélküli gluténmentes almatortában, díszítés nélkül |
Energia | 9612 kJ / 2294 kcal | 1202 kJ / 287 kcal |
Zsír | 75,1 g | 9,4 g |
amelyből telített zsírsavak | 46,0 g | 5,8 g |
Szénhidrát | 364,8 g | 45,6 g |
amelyből cukrok | 187,5 g | 23,4 g |
Rost | 13,2 g | 1,6 g |
Fehérje | 24,4 g | 3,1 g |
Só | 6,89 g | 0,86 g |
A sütés nélküli gluténmentes almatorta recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: alma cukor glutén és tejmentes gyors margarin Mester Család gluténmentes süteményliszt Mester Család Pudingpor Mester lisztkeverékek só sütés nélkül tej - tojás - gluténmentes tojásmentes torta vaj vaníliás cukor vendégváró