Gluténmentes kenyér vegyes lisztekből
Iri mama receptválogatásunk egy gluténmentes kenyérrel bővült.
Több tasak alján volt lisztem, így összekevertem őket. Álom puha, óriási kenyér sült belőle. Természetesen működik egyik fajtával is.
Hozzávalók (16-18 szelet):
- 95 g Mester házi kenyér gluténmentes lisztkeverék
- 205 g Mester kenyér Mix lisztkeverék
- 200 g It’s us Miklós univerzális gluténmentes lisztkeverék
- 8 g só
- 2 g cukor
- 2 g xantán (elhagyható) vagy 10 g útifűmaghéj
- 5 g porélesztő
- 500 g langyos víz
- 20 g étolaj
A gluténmentes kenyér elkészítése:
- Tálba mérem a liszteket, sót, cukrot, xantánt, élesztőt, alaposan elkeverem.
- Ezután a langyos vízzel összeállítom a tésztát.
- Most géppel dolgoztam, végül az olajjal tovább, egyneműre kevertem.
- Gyúrólapon átgyúrom, formázom.
- Most hagyományos kenyér formára, tetejét bevágom, mintázom.
- Sütőlemezre sütőpapírt simítok, erre a kenyeret.
- Így kelesztem duplájára (40-50 perc), 180 °C fokos sütőben légkeveréssel 30 percig sütöm.
- Elzárom alatta a hőt, de benn hagyom a sütőben amíg teljesen kihűlt.
- Pille könnyű, hatalmas, kicsit amorf lett.
- Kívül ropogós, belül puha, nagyon finom.
Jó étvágyat kívánok!
Előkészítési idő: 90-100 perc
Nehézségi szint: kezdő
(recept tápértékszámítása folyamatban)
A gluténmentes kenyér tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: cukor élesztő étolaj It's us Miklo's universal mix lisztkeverék ivóvíz Mester Család gluténmentes kenyérliszt psyllium rost (útifűmaghéj) reggeli só uzsonna és tízórai xantán