Gluténmentes kovászos sajtos rúd
Iri mama egy gluténmentes kovászos sajtos rúddal bővítette gluténmentes receptgyűjteményünket!
Összegyűlt több napi gluténmentes kovász maradék. Hűtőben, lefedve hagytam magára. Mielőtt elterveztem a sütést, előző este kivettem, megetettem, konyhapulton letakarva hagytam reggelig. Gyönyörű szépen megkelt. 5 féle GM finomság készült vele.
Hozzávalók (40 db sós rúdhoz):
- 300 g Glutenix Alba Mix lisztkeverék
- 6 g só
- 1 db közepes méretű (M-es) tojás
- 10 g útifűmaghéj (psyllium rost)
- 140 g tejföl (vagy joghurt vagy növényi alternatíva)
- 150 g vaj (vagy margarin)
- 140 g reszelt sajt vagy növényi alternatíva
- 100 g előtészta
A gluténmentes kovászos sajtos rúd elkészítése:
- Előbb a száraz hozzávalókat mérem egy tálba.
- Elmorzsolom benne a vajat, beleteszem a tojást, előtésztát, reszelt sajtot, joghurt felét.
- Kézzel begyúrom a tésztát. Jobban érzem mennyi nedves anyagra van szükség.
- Apránként a többi joghurttal egy puha, jó állagú tésztát gyúrok.
- 30 percig pihentetem. Lisztezett gyúrólapon, 5 mm vastagra kinyújtom.
- Tetszőleges formával kiszúrható, vagy vágható.
- Tapadásmentes tepsibe teszem, vagy sütőpapírral bélelt tepsibe, 180 °C fokos sütőben légkeveréssel 20 -25 percig sütöm.
- Sütő függő.
Nagyon finom. Ha nincs kovászotok simán elhagyható, picivel kevesebb nedves anyagra lesz szükség. A glutenerzekeny.hu oldalán több recept is megtalálható .
Jó étvágyat kívánok 🙂.
Elkészítési idő: 60 – 70 perc
Nehézségi szint: haladó
(recept tápértékszámítása folyamatban)
A gluténmentes kovászos sajtos rúd tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: Glutenix gyors Hunorganic Kft. gluténmentes termékek joghurt lisztkeverék margarin psyllium rost (útifűmaghéj) reggeli sajt só tojás uzsonna és tízórai vaj