Gluténmentes almás szilvás pite
Iri mama receptválogatásunk egy gluténmentes almás szilvás pite bővült.
Őszi sütő versenyre készítettem ezt a finomságot.
Hozzávalók (6 szelet):
- 100g vaj vagy margarin
- 200g It’s us Miklós univerzális mix prebiotikus cikóriainulinnal lisztkeverék
- 50g hideg víz (4 evőkanál)
- 1 csipet só
- 10g cukor
Töltelék:
- 350g hámozott, kockázott alma
- 230 g kockázott szilva
- 5g fahéj és gyömbér keveréke (elhagyható)
- 25g vaj vagy margarin
- 40g cukor
- 5g vaníliás cukor
Rétegek közé:
- 40g darált keksz (nálam Nairns)
Tetejére:
- 40g szőlő (5-6 szem)
A gluténmentes almás szilvás pite elkészítése:
- Gyümölcsöket hámozom, mosom, kockára vágom.
- Vajon, cukorral, fűszerekkel, vaníliás cukorral puhára párolom, hűtöm.
- Késes aprítóba ledarálom a kekszet, félre teszem.
- Vajat kockázom, késes aprítóba teszem, hozzá adom a lisztet, sót, cukrot, pár gyors fordulattal morzsásra darálom.
- Végül a hideg vizet teszem bele, újra pár fordulat, kész a tészta.
- 22 x 22 cm-es tepsibe sütőpapírt simítok, erre teszem a tészta felét.
- Tepsi méretűre igazítom, leszórom a keksz morzsa felével, erre teszem a kihűlt tölteléket.
- Leszórom a morzsával, majd a tésztából vékony rudakat sodrok, tetejét berácsozom vele.
- Tetszés szerint díszíthető.
- Felezett szőlővel csinosítom. 180 fokon, légkeveréssel 20 percig sütöm.
- Rácson langyosra hűtöm, szeletelem.
- Fagyival vagy sűrű tejszínnel tálalom. Nagyon finom lett.
Jó étvágyat kívánok.
Elkészítési idő: 45 perc (főzés, elkészítés, sütés)
Nehézségi szint: haladó
(recept tápértékszámítása folyamatban)
A gluténmentes almás szilvás pite tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: alma cukor édes gyömbér gyors It's us Miklo's universal mix lisztkeverék ivóvíz keksz margarin őrölt fahéj pite só szilva uzsonna és tízórai vaníliás cukor vendégváró