Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Bejgli alternatíva ez a kelt diós gluténmentes kalács

diós kelt gluténmentes kalács recept Iri mama bejgliIri mama egy karácsonyi bejgli helyett elkészíthető, kelt  gluténmentes kalács recepttel bővítette gluténmentes receptgyűjteményünket!

Ez a gluténmentes kalács van olyan finom, mint egy karácsonyi bejgli. Ha tetszik készítsétek el Ti is!

Hozzávalók (28 szelethez):

Töltelék hozzávalói:

  • 300 g darált dió
  • 60 g forró tej
  • 90 g cukor
  • 50 g mazsola
  • 1 db narancs reszelt héja

A kelt diós gluténmentes kalács elkészítése:

  • Darált diót elkeverem a cukorral, narancs reszelt héjával, megmosott mazsolával, jó meleg tejjel.
  • Keverő tálba mérem a lisztet, sót, cukrot, útifű maghéjat, porélesztőt.
  • Alaposan összekeverem majd hozzáadom a tojásokat és az  olvasztott vajat, joghurtot, és a tej felét.
  • Azért írtam a nedves hozzávalóknál több mennyiséget, mert függ a tojások nagyságától, joghurt sűrűségétől stb.
  • Dagasztó géppel összeállítom a tésztát. Majd a többi tejjel rugalmas tésztát keverek. Akkor jó a tászta, ha  már elválik az edény falától.
  • 15 percig pihentetem, ezután elfelezem, kinyújtom egy nagyobb méretű téglalappá.
  • Az eddigre kihűlt a töltelék, felét a tésztára kenem.
  • Két oldalán behajtom, majd fentről lefelé feltekerem.
  • Tepsibe teszem. Másikat is így készítem.
  • Tojással vagy tej és olaj keverékével lekenem.
  • Konyhapulton duplájára kelesztem.
  • 180 °C-os  fokos sütőben légkeveréssel 35 – 40 percig sütöm.
  • Nagyon finom, próbáljátok ki Ti is!

Jó étvágyat kívánok!

Elkészítési idő: 70 –  80 perc + kelesztés

Nehézségi szint: haldó

Tápanyagtartalom az egészben 1 szelet kelt diós
gluténmentes kalácsban
Energia 20698 kJ / 4940 kcal 739 kJ / 176 kcal
Zsír 232 g 8,3 g
  amelyből telített zsírsavak 36,2 g 1,3 g
Szénhidrát 576,8 g 20,6 g
  amelyből cukrok 237,3 g 8,5 g
Rost 57,3 g 2,0 g
Fehérje 101,7 g 3,6 g
10,21 g 0,36 g

A diós kelt gluténmentes kalács recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

dós kelt gluténmentes kalács recept bejgli

Kategória: , , ,