Rostpótlás és a gluténérzékenység
Ha kiderül, hogy gluténérzékeny beteg lett, akkor az esetek jó részében, hirtelen a beteg nem tudja, hogy akkor mit is ehet biztonsággal, így előfordul, hogy több mindenről mond le, mint szükséges, azaz túl szigorú étrendet tart, mint kellene. Amikor még nem ismeri, vagy nem tudja alkalmaznia gluténmentes liszteket, darákat és pelyheket, sajnos gyakran kevesebb rost kerül a gyomor-bélrendszerbe, ezért kialakulhat székrekedés.
Tehát a rostpótlás fontos!
Figyelmükbe ajánljuk a témában korábban megjelent cikkeinket: Mit ehetnek a gluténérzékenyek? Cikksorozat. Érdemes továbbá tanulmányozni gluténmentes receptjeinket is, amelyeket dietetikus szakértőnk lektorált. Természetesen a gluténmentes ételeket nem csak gluténérzékenyek fogyaszthatják!
Mit nevezünk rostoknak?
Olyan növényi részek, összetett szénhidrátok, melyeket az emésztőenzimek részben vagy egészben érintetlenül hagynak. Így ezek az emészthetetlen anyagok változatlan állapotban jutnak a vastagbelünkbe, ahol baktériumok által bomlanak le. A belőlük keletkező anyagok, rövid szénláncú zsírsavak, módosítják a bél működését és kedvező hatással vannak az anyagcsere-folyamatokra is.
A növényekben előforduló természetes élelmi rostok lehetnek vízben oldhatóak vagy vízben oldhatatlanok.
Ha a rostok emészthetetlen anyagok, akkor miért is van olyan fontos szerepük a szervezetünkben?
Az élelmi rostok jelentős szereppel bírnak az egészség megőrzésében, betegségek megelőzésében, mint:
Kiemelten fontosak a rostok az immunrendszer támogatásában részt vevő bélflóra egészségének fenntartásában is!
Megelőzésképpen:
- minél hamarabb forduljunk dietetikushoz, aki gyorsan segít eligazodni a gluténmentes lehetőségek között,
- fontos a napi 40 dkg gyümölcs– és zöldség fogyasztás
- dúsíthatjuk az ételeinket rosttartalmú zöldségekkel, pl.: gluténmentesen, otthon készített krémleves, raguk, szószok esetén
- dúsíthatjuk az ételeinket rosttartalmú gyümölcsökkel, pl.: gluténmentesen, otthon készített, turmixok, túrókrémek, gyümölcsjoghurtok, gyümölcsmártások-, levesek
- kínálhatunk gluténmentesen, otthon készített frissen centrifugált vegyes zöldség, gyümölcsleveket, ezzel a folyadékpótláshoz is hozzájárulunk
- dúsíthatjuk az ételeinket rosttokkal pl.: gluténmentesen, otthon készített kenyerek, sütemények esetén okara – szójababrosttal, vagy a lé centrifugálásból visszamaradt rostokkal
Kapcsolódó bejegyzések:
Gondolatok a gluténmentes lisztkeverékekről, mire figyeljünk oda?
Gluténmentes lisztekről szóló cikksorozatunk részeként tárgyaljuk a gluténmentes lisztkeverékeket, melyek ma már szerencsére egyre több boltban kaphatóak, ezzel segítve a...
A vastagbélrák és a gluténérzékenység
Csökkenthető a cöliákiások vastagbélrák kockázata helyes gluténmentes étrend kialakításával. A rostszegény étrend növeli a vastagbélrák kockázatát. Mi a megoldás?
Vitaminpótlás és ásványianyag pótlás gluténérzékenyeknek
A fel nem ismert glutén-intolerancia – cöliákia, a felismerésig, és kezelésig hasmenéssel járhat, mely nem csak kellemetlenség, hanem hiánybetegségek kialakításában...
Mivel tudja a cöliákiás-gluténérzékeny pótolni a rostokat? – Gyümölcsök
Cöliákiások számára különösen fontos odafigyelni a megfelelő rostbevitelre. Élelmi rostok pótlásának legfinomabb lehetősége a gyümölcsök rendszeres fogyasztása. Új cikksorozatunkban bemutatjuk...
Bélflóra és a cöliákia
A cöliákia esetén a fő probléma a bélbolyhok elsorvadása, és a tápanyagok felszívódásának romlása, ezért a gluténérzékenyeknek különösképpen figyelni kell...