Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes kürtőskalács apró hibával

Nagyon jól sikerült a gluténmentes kürtőskalácsunk, Dóri szerint, csak egy apró hibája van, a cukor nem karamellizálódott rá, illetve csak a szélein.

Ezt sütőben sajnos annyira nem is lehet kivitelezni, csak ha kemencében sütjük. Illetve úgy, ha nem állítva tesszük őket a tepsibe, hanem fektetve és folyamatosan forgatjuk – de így meg elveszti az alakját. Úgyhogy ha van kemence, abban javasolt sütni 🙂 a 100%-os eredmény érdekében!

gluténmentes kürtőskalács recept lisztkeverékkelHozzávalók 4 db kürtőskalácshoz

  • 275 g Nutri Free Mix per Pane gluténmentes lisztkeverék
  • 30 g cukor
  • 4 g gluténmentes porélesztő
  • 1 teáskanál útifű maghéj
  • 1 csipet só
  • 150 ml meleg 1,5%-os laktózmentes tej
  • 1 közepes méretű (M-es) tojás
  • 45 g olvasztott laktózmentes vaj

kenéshez:

  • 15 g olvasztott laktózmentes vaj
  • 50 g finom szemcséjű kristálycukor

Elkészítés:

  • A lisztet elkeverjük a cukorral, porélesztővel, útifűmaghéjjal, csipet sóval, majd ráöntjük a meleg tejet, beleütjük a tojást és robotgép dagasztóspiráljával elkezdjük összedolgozni.
  • Hozzáadjuk a felolvasztott vajat, majd szépen kidolgozzuk a tésztát, és egy tiszta konyharuhával letakarva 45 percig kelesztjük.
  • Addig előkészítjük a “formákat”. 4 db 0,33 dl-es alumínium üdítő dobozt bevonunk alufóliával, majd vékonyan bekenjük őket olajjal, hogy sütés után könnyebben lejöjjenek róla a kalácsok.
  • Ha megkelt a tészta, lisztezett (pl. rizsliszt) nyújtólapon átgyúrjuk, majd kb. 5-7 mm vastagságúra nyújtjuk. A tésztát 2 cm széles csíkokra vágjuk, majd feltekerjük az alufóliával bevont, olajjal vékonyan megkent üdítős dobozokra.
  • A tésztacsíkoknak nem kell fedniük egymást, ugyanis mikor készen vagyunk egy kaláccsal, akkor elfektetjük és meggörgetjük, “átgurigázzuk” őket, így szépen összetapadnak a rétegek.
  • A kalácsokat megkenjük olvasztott vajjal, meghempergetjük őket egy kis finom szemcséjű kristálycukorban, majd sütőpapírral bélelt tepsire állítjuk őket és 180 °C fokos sütőben 20 perc alatt készre sütjük.
  • Ízlés szerint még melegen fahéjas, kakaós, diós cukorba forgatjuk őket.

Nehézségi szint: haladó

Elkészítési idő: 90 perc

A gluténmentes kürtőskalács receptet Kiss Dóri a Gluténmentes élet bloggere készítette a gluténérzékeny.hu számára.

Tápanyagtartalom az egész tésztában 4 darab esetén
1 db kürtőskalácsban
Energia 1947,6 kcal / 8121,5 kJ 486,9 kcal / 2030,4 kJ
Fehérje 16,5 g 4,1 g
Zsír 56,0 g 14,8 g
  amelyből telített zsírsavak 35,6 g 8,9 g
Szénhidrát 324,7g 81,2 g
  amelyből cukrok 97,1 g 24,3 g
Élelmi rost 8,2 g 2,1 g

A dietetikus tippje: Fogyasszuk mértékkel, mert egy igazi “szénhidrát-  és zsírbomba”!

A gluténmentes kürtőskalács recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes kürtőskalács recept lisztkeverékkel

gluténmentes kürtőskalács

Kategória: , ,