Gluténmentes kürtőskalács apró hibával
Nagyon jól sikerült a gluténmentes kürtőskalácsunk, Dóri szerint, csak egy apró hibája van, a cukor nem karamellizálódott rá, illetve csak a szélein.
Ezt sütőben sajnos annyira nem is lehet kivitelezni, csak ha kemencében sütjük. Illetve úgy, ha nem állítva tesszük őket a tepsibe, hanem fektetve és folyamatosan forgatjuk – de így meg elveszti az alakját. Úgyhogy ha van kemence, abban javasolt sütni 🙂 a 100%-os eredmény érdekében!
Hozzávalók 4 db kürtőskalácshoz
- 275 g Nutri Free Mix per Pane gluténmentes lisztkeverék
- 30 g cukor
- 4 g gluténmentes porélesztő
- 1 teáskanál útifű maghéj
- 1 csipet só
- 150 ml meleg 1,5%-os laktózmentes tej
- 1 közepes méretű (M-es) tojás
- 45 g olvasztott laktózmentes vaj
kenéshez:
- 15 g olvasztott laktózmentes vaj
- 50 g finom szemcséjű kristálycukor
Elkészítés:
- A lisztet elkeverjük a cukorral, porélesztővel, útifűmaghéjjal, csipet sóval, majd ráöntjük a meleg tejet, beleütjük a tojást és robotgép dagasztóspiráljával elkezdjük összedolgozni.
- Hozzáadjuk a felolvasztott vajat, majd szépen kidolgozzuk a tésztát, és egy tiszta konyharuhával letakarva 45 percig kelesztjük.
- Addig előkészítjük a “formákat”. 4 db 0,33 dl-es alumínium üdítő dobozt bevonunk alufóliával, majd vékonyan bekenjük őket olajjal, hogy sütés után könnyebben lejöjjenek róla a kalácsok.
- Ha megkelt a tészta, lisztezett (pl. rizsliszt) nyújtólapon átgyúrjuk, majd kb. 5-7 mm vastagságúra nyújtjuk. A tésztát 2 cm széles csíkokra vágjuk, majd feltekerjük az alufóliával bevont, olajjal vékonyan megkent üdítős dobozokra.
- A tésztacsíkoknak nem kell fedniük egymást, ugyanis mikor készen vagyunk egy kaláccsal, akkor elfektetjük és meggörgetjük, “átgurigázzuk” őket, így szépen összetapadnak a rétegek.
- A kalácsokat megkenjük olvasztott vajjal, meghempergetjük őket egy kis finom szemcséjű kristálycukorban, majd sütőpapírral bélelt tepsire állítjuk őket és 180 °C fokos sütőben 20 perc alatt készre sütjük.
- Ízlés szerint még melegen fahéjas, kakaós, diós cukorba forgatjuk őket.
Nehézségi szint: haladó
Elkészítési idő: 90 perc
A gluténmentes kürtőskalács receptet Kiss Dóri a Gluténmentes élet bloggere készítette a gluténérzékeny.hu számára.
Tápanyagtartalom | az egész tésztában | 4 darab esetén 1 db kürtőskalácsban |
Energia | 1947,6 kcal / 8121,5 kJ | 486,9 kcal / 2030,4 kJ |
Fehérje | 16,5 g | 4,1 g |
Zsír | 56,0 g | 14,8 g |
amelyből telített zsírsavak | 35,6 g | 8,9 g |
Szénhidrát | 324,7g | 81,2 g |
amelyből cukrok | 97,1 g | 24,3 g |
Élelmi rost | 8,2 g | 2,1 g |
A dietetikus tippje: Fogyasszuk mértékkel, mert egy igazi “szénhidrát- és zsírbomba”!
A gluténmentes kürtőskalács recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: cukor élesztő kürtős kalács receptek lisztkeverék Nutri free Mix per Pane lisztkeverék psyllium rost (útifűmaghéj) só street food tej tojás vaj