Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes gyökérkenyér, ciabatta, vagy svájci pain pailasse.

Ez annyira, de annyira…… nem ragozom, próbáljátok ki, az eddigi legjobbamat. Erről senki nem mondja meg, hogy gluténmentes. Ropog a héja, omlós, puha a belseje, a fokhagyma az oregánó, bors, só mennyisége épp megfelelő, finoman érezni mindegyiket, de egyik sem dominál. Ma sajtkrémet készítettem hozzá.

ciabatta gluténmentes gyökérkenyér recept Íz-LikCiabatta hozzávalók:

  • 400 ml langyos víz
  • 1 csomag szárított gluténmentes élesztő
  • 1 teáskanál cukor
  • 350 g Naturbit Alfa-mix gluténmentes liszt
  • 50 g Schär Mix B Dunkel barna kenyér gluténmentes lisztkeverék (hogy szép rusztikus legyen)
  • 1 evőkanál kukoricadara
  • 2 teáskanál útifű maghéj
  • 1 púpos teáskanál só
  • 3 evőkanál olíva olaj
  • 1 teáskanál oregánó
  • 1 teáskanál fokhagyma por
  • ½ teáskanál bors

Elkészítés:

  • A langyos, cukros vízben felfuttattam az élesztőt. Közben összekevertem a száraz hozzávalókat egy tálban, majd a felfuttatott élesztőhöz öntöttem, és dagasztó spirállal összekevertem. Ezt nem kell sokáig dagasztani, csak éppen addig, hogy egynemű legyen. Közben tettem hozzá az olajat.
  • Letakartam a tésztát és meleg helyen kelesztettem kb. 40 percet.
  • A megkelt tésztát kétfelé szedtem és olajos sütőpapíron picit olajos kézzel téglalapot lapogattam belőle. A hosszabb végétől feltekertem, majd csavartam rajta párat.
    gm ciabatta recept Íz-Lik
    Utána tepsibe raktam és megszórtam barna rizsliszttel.
  • A sütőt akkor kapcsoltam be 250 °C fokra, amikor ez elkészült. Amikor meleg lett a sütő, beraktam a tepsit és rögtön levettem a hőmérsékletet 220 °C fokra. Így sütöttem pontosan 25 percet. Rögtön kiszedtem és rácson hűtöttem ki

Tipp: Villámgyors sajtkrém:

  • Lereszeltem trappista és karaván füstölt sajtot, tettem hozzá kis fokhagymát, sót, majd alaposan elkevertem tejföllel.

Nehézségi szint: haladó

Elkészítési idő: 90 perc

Tápanyagtartalom
sajtkrém nélkül
az egészben
(2 darab)
1 darab
kenyérben
Energia 1750 kcal / 7297 kJ 874,8 kcal / 3647,9 kJ
Fehérje 24,2 g 12,1 g
Zsír 31,8 g 15,9 g
  amelyből telített zsírsavak 43,6 g 2,3 g
Szénhidrát 330,4 g 165,2 g
  amelyből cukrok 24,4 g 12,2 g
Rost 21,1 g 10,6 g

A gluténmentes gyökérkenyér recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

Kategória: , , , ,