Gesztenye a cöliákiás – gluténérzékenyek étrendjében
Szelídgesztenye, a gyümölcsök – olajos magok közé tartozik, és bár egész évben kapható fagyasztottan, még is csak télen az igazi, sült gesztenyeárusoknál vagy otthon sült gesztenye formájában. Mivel azonban alapjában véve gluténmentes, így ha garantáltan nem szennyeződött más gluténtartalmú alapanyagokkal, akkor bizony kiválóan beilleszthetjük a cöliákiások étrendjébe.
A gesztenye tápanyagtartalma
Vitaminok és ásványi anyagok közül a nyers gesztenyében említésre méltó:
- B vitamin csoport
- E-vitamin
- kálium
- magnézium
- réz
- foszfor
tartalma.
Ma már számtalan őrleményekkel találkozhatunk, melyekkel a gluténtartalmú lisztek részben vagy egészben helyettesíthetőek, így a Franciaországban már az 1200-s évektől használatos gesztenyeliszt hazánkban is megtalálhatja méltó helyét.
Tápanyagtartalom | Gesztenye | Gesztenye őrlemény |
Energia | 699 kJ/ 167 kcal | 1440 kJ / 344kcal |
Fehérje | 4,8g | 7,5g |
Zsír | 1,5g | 2,4g |
Szénhidrát | 32,6g | 71,4g |
Élelmi rost | 3-4g | 8-9g |
Gesztenyeliszt készítés otthon
Gesztenye őrlemény vagy gesztenye „liszt” otthoni elkészítése igen egyszerűnek tűnik:
Az alap 1 kiló héjas, garantáltan glutén mentes gesztenye.
Elkészítése:
- a gesztenyét alaposan mossuk meg, válogassuk ki, a férgeseket szedjük ki belőle
- sütőpapírral vagy alufóliával bélelt tepsibe szórjuk, és 180 °C-on 20-25 perc alatt készre sütjük
- 10 percre konyharuhába tesszük, így a párában megereszkedett héjat könnyen leszedhetjük
- utána, tegyük vissza a sütőbe, 60-70 fokra, legalább 30-40 percre, hogy alaposan kiszáradjon
- darálóban kel a lehető legfinomabbra, lisztté őrölni
- ebből a mennyiségből közel 40-45 deka liszt lesz
Mivel elég „macerásnak” tűnik így az elkészítés, és nem kevésbé drágának is, nyugodtan vegyük le a polcról a gluténmentes jelzéssel ellátott készen megvásárolható, kész gesztenye őrleményt!
Gesztenye őrlemény vagy gesztenye „liszt” nagyüzemi elkészítése:
- szárítás: 15-20 napig 45-50°C-on történik
- hántolás: géppel szedik le a héját
- szitálás: a törmelékeket is eltávolítják, majd az egészet átszitálják
- válogatás: elsőként géppel majd kézzel is átválogatják
- őrlés: lisztfinomságúra őrlik
Mivel az állaga nagyon hasonló a búzalisztéhez, bizonyos ételeke estében akár 100%-ban helyettesíthető a receptben leírt lisztmennyiség gesztenyeliszttel. Természetesen más lisztekkel is keverhető, mert erőteljes gesztenyezamata miatt domináns a gesztenye íze!
Akik azonban kimondottan kedvelik a gesztenye ízét, főleg azoknak érdemes használni.
A gesztenyeliszt segíthet a rosttartalom növelésében
A cöliákia gluténmentes diétájában egyik fő probléma, hogy napi étkezés rosttartalma lecsökkenthet, viszont a magas rosttartalmú gesztenyeliszt beiktatásával ezt az arányt javíthatjuk.
A gesztenye felhasználható: főként édes ízekhez, egyéb magőrleményekkel, mézzel
- alap süteményekhez:
1 rész rizsliszt, 1 rész gesztenyeliszt, 2 rész burgonyakeményítő - kenyerek, péksütemények sütéséhez:
1 rész kukoricaliszt, 1 rész mogyoró- vagy mandulaliszt, 1 rész gesztenyeliszt - palacsintához:
100%-ban használható, de értelemszerűen gesztenye íze lesz az alap palacsintának - kásákhoz:
1-2 evőkanállal a tejberizshez keverve - müzlikhez:
1-2 teáskanállal a müzlikeverékhez adva - turmixhoz:
tejbe 1-2 evőkanállal tegyünk belőle, és alaposan turmixoljuk össze, tetszés szerint édesítve - édeskés mártásokat, szószokat sűríthetünk vele:
almamártás, meggyszósz, pudingok
keverhetjük továbbá:
- burgonyás tésztákhoz, mint a nudli vagy a szilvás gombóc tésztája,
- gesztenyés bejglihez a tésztához használt liszt 1/3-a is kiváltható vele
- sós vagy édes kekszekhez is ízletes
- kipróbálhatjuk sajtos és/vagy tökmagos, fenyőmagos pogácsákhoz
igazából csak a fantáziánk szabhat határt a felhasználásához!
Érdekesség:
- Franciaországban a palacsintákhoz előszeretettel használják a gesztenyelisztet, és a híres madeleine-t is gyakran gesztenyeliszttel készítik el.
- Korzikán igen népszerű korzikai Gateau à la Châtaigne, amely egy élesztős, pörkölt mogyoróval gazdagított, gesztenye lisztből készült torta
A gesztenyeliszt tárolása:
Ha otthon készítjük, akkor sem érdemes nagy mennyiségben elkészíteni, ha készen vásároljuk, akkor az eredeti csomagolásában tárolva száraz, hűvös helyen tartandó.
Felbontás után már a hűtőszekrényben 0-4°C között, zárt dobozban, az élősködőktől elzárva tartandó!
Ha mégis hosszabb ideig kényszerülünk tárolni, akkor érdemes hűtőbe tenni, vagy akár lefagyasztani. Vásárlásnál is figyeljünk oda, hogy csak friss, gesztenye illatú lisztet vegyük meg, aminek már van egy kis mellékes, savanykás szaga, az már kezd megavasodni! Ellenőrizzük, az ép, bontatlan csomagolást is.
Mivel az olajos magokkal szennyeződhet, így a mogyorófélékre allergiásoknak nem ajánlott!
Kapcsolódó receptek:
Gesztenyés gluténmentes bonbon – Gluténmentesen Íz-Lik
A gesztenye gluténmentes így tökéletesen beépíthető a gluténmentes étrendbe. Kohári Éva a Gluténmente-Ízlik blog szerzője bonbont készített belőle
Tejszínes gesztenyés desszert – gluténmentes süti recept
Ünnepi alkalomra készült ez a rendkívül finom gluténmentes, laktózmentes gesztenyés sütemény.
Gesztenyés diós tej- és gluténmentes bejgli – klasszikusok GM változatban
Ismét egy újabb klasszikust készítettünk el. Gesztenyés diós tejmentes, gluténmentes bejgli recept édesítőszerrel és alternatív gluténmentes gabonákkal. Lisztkeverék mentes, finom....
Gluténmentes gesztenyés kiflik édesítőszerrel
Kitűnő választás reggelire, vacsorához a rostdús gluténmentes gesztenyés kifli. Kenhetünk rá vajat, lekvárt vagy akár mártogathatjuk is forró italunkba
Gesztenyés torta meggyel – gluténmentes recept édesítőszerrel
Egy igazán habos finom gluténmentes tortára vágyik, próbálja ki gesztenye tortánkat meggyel és tejszínes krémmel. Fázisfotókkal és receptvideóval.
Gesztenyelisztes kakaós mini palacsinta – hétvégi könnyed kényeztetés, cukor nélkül
A hétvégi reggelik többek között azért is jók, mert több időnk van kísérletezni és nyugodtabban tudunk reggelizni. Készítsünk különleges, mégis...
Csokoládétorta gesztenyekrémmel
A gesztenye, a tejszínhab és a csokoládé sokféleképpen variálható, és mint tudjuk, rossz eredmény nem sülhet ki ezen alapanyagok kombinációjából....
Póréhagymás rizottó pirított gesztenyével
A póréhagyma és gesztenye különlegesen finommá teszi ezt a rizottót! Egy könnyű desszerttel kiegészítve tökéletes ebéd lehet belőle!
Vaníliás gesztenyemousse – 40 perc
Könnyed késő őszi édességet a vaníliás gesztenyemousse-t ajánljuk egy hétvégi ebéd zárásaként.
Ismét egy klasszikus: a gesztenyepüré
Vannak olyan klasszikus édességek, amelyekről le kell mondaniuk a gluténérzékenyeknek, de akadnak kivételek. Szerencsére a tél nagy kedvence, a gesztenyepüré...
További gesztenyés gluténmentes receptek:
Kelt:2015.01.07 / Utolsó módosítás: 2017.03.11Kapcsolódó bejegyzések:
Maroni gesztenye alapú termékek gluténmentes terméklista – 2017.02.24
Gluténmentes-e a Maroni gesztenyemassza? Gesztenye Marci, Geszti Eszt. A Maroni gesztenyepüré gluténmentes? Igen. Részletes MARONI gluténmentes terméklista.
Burgonya, a cöliákiában – gluténérzékenységben
Tudjon meg többet a burgonyáról. Honnan származik, milyen fajtái vannak, Milyen előnyös tulajdonságai vannak. A burgonya kitűnően beilleszthető a gluténmentes...
Kukorica a legismertebb gluténmentes alapanyag
Kiválóan beilleszthető a gluténmentes étrendbe a kukorica, amely legismertebb gluténmentes alapanyag. Kukoricaliszt, kukoricadara, csemege kukorica. A polenta avagy puliszka is...
Közkedvelt gluténmentes gabona, a rizs
Bár már korábban is említettük, ismerjük meg alaposabban az egyik legkedveltebb, legolcsóbb gluténmentes gabonát, mely szinte minden gluténérzékeny – cöliákiás...
Kevésbé ismert gluténmentes gabonafélék 1. A köles.
A középkor híres gabonája, a köles. Gluténmentes. Az eredetileg Kínából származó köles egészen a 18. századig rendkívül kedvelt gabonaféle volt...
Pszeudocereáliák, azaz az álgabonák 1. Quinoa
Az álgabonák növényrendszertanilag nem tartoznak a gabonafélékhez. A quinoa is egy pszeudocereália, egy lehetséges gabona pótlás, amely az étrend...