Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

Gesztenyés diós tej- és gluténmentes bejgli – klasszikusok GM változatban

Egy újabb klasszikust, a bejglit készítettünk el gluténmentesen. Most nem kész lisztkeveréket használtunk, hanem alap gluténmentes liszteket, ráadásul a recept IR barát.

gluténmentes diós bejgli receptHozzávalók 1 rúd gluténmentes bejglihez

  • 15 dkg barna rizsliszt
  • 5 dkg kölesliszt
  • 5 dkg hajdinaliszt
  • 5 dkg zsír
  • 1 db tojássárgája közepes (M-es) méretű tojásból
  • 3 g gluténmentes porélesztő
  • 1 dl langyos kókusztej (kókuszital)
  • 2 dkg édesítőszer (*1:4) porrá őrölve

* 1 adag édesítőszer 4 adag cukor édesítő erejével egyenértékű

Töltelék:

  • 25 dkg gesztenyemassza (cukormentes, natúr)
  • 15 dkg darált dió (cukormentes)
  • ízlés szerint édesítsük édesítőszerrel (1:4 porrá őrölve), tehetünk hozzá például rumaromát is
  • 1 db tojássárgája a kenéshez

Elkészítés:

  • A liszteket egy tálba tesszük, majd hozzáadjuk az édesítőszert, a zsírt és a tojássárgáját, alaposan összemorzsoljuk.
  • A langyos kókusztejbe keverjük az élesztőt, majd hozzáadjuk a lisztes keverékhez, és jól eldolgozzuk. Addig gyúrjuk, míg az edény falától simán el nem válik.
  • Majd letakarva meleg helyen 30 percet pihentetjük.
  • Közben elkészíthetjük a bejgli töltelékét: a gesztenyemasszát a dióval alaposan elkeverjük és édesítjük.
  • Rizslisztes lapon kinyújtjuk a tésztát, megkenjük a töltelékkel, majd óvatosan feltekerjük, megkenjük tojássárgájával, megszurkáljuk villával, majd kb. 15 perc alatt megsütjük 180 °C fokra előmelegített sütőben.

Elkészítési idő: 1 óra

Nehézségi szint: haladó

TIPP: IR barát bejgli, lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaz, hozzáadott cukor nincs benne.

Tápanyagtartalom töltelékkel, édesítőszerrel az egész rúdban 12 szelet esetén 1 bejgliben
(kb. 7 dkg)
14 szelet esetén 1 bejgliben
(kb. 6 dkg)
Energia 3047,9 kcal / 12709,0 kJ 254,0 kcal / 1059,1 kJ 217,6 kcal / 907,8 kJ
Fehérje 54,6 g 4,6 g 3,9 g
Zsír 169,2 g 14,1 g 12,1 g
  amelyből telített zsírsavak 35,1 g 2,9 g 2,5 g
Szénhidrát 305,0 g 25,4 g 21,8 g
  amelyből cukrok 10,5 g 0,9 g 0,8 g
Élelmi rost 19,2 g 1,6 g 1,4 g

A gluténmentes bejgli recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin, dietetikus végezte el.

Kategória: , , , ,