Tejmentes – hamis túrós, réteges gluténmentes sós szelet
KolosFreeFood receptválogatásunk egy glutén- és tejmentes sós hamis túrós szeelettel bővült.
Eddig szinte csak és kizárólag édességként használtam fel a növényi túró alternatívát. Most egy meglévő receptet írtam át, és próbáltam ki. A végeredmény, többször is egymás után leírhatatlanul finom lett. Egy a baj vele, nagyon eteti magát ez a sós nassolni való. Viszont, olyan dekoratív, hogy akár a karácsonyi, ünnepi estén is helyet kaphatna.
Hozzávalók (10 adaghoz):
Tésztához:
- 500 g It’s us Miklos univerzal gluténmentes lisztkeverék
- 250 g növényi vajalternatíva (most Ráma)
- 100 ml növényi ital (most rizsital)
- 4 g gluténmentes szárított élesztő
- 1 teáskanál cukor
- 3 teáskanál só
- 2 evőkanál növényi tejföl alternatíva
- 2 db közepes méretű (M-es) tojássárgája
- 8 g It’s us Naturbit útifűmaghéj őrlemény (psyllium rost)
Túrós töltelék:
- 500 g növényi túró alternatíva
- 70 g növényi tejföl alternatíva
- 5 db M méretű tojásfehérje
- 2 tojássárgája
- csipet só
- 6 evőkanál gluténmentes sörélesztőpehely
Tetejére:
- 1 tojássárgája
- 15-15-15 g
- szezámmag
- feketeszezámmag
- lenmag
A tejmentes növényi sós túrós, réteges szelet elkészítése:
- Mérjük ki a lisztet.
- Adjuk hozzá a cukrot, sót és a szárított élesztőt.
- Mehet bele a tojássárgája, növényi tejital és a tejföl alternatíva is.
- A lisztet a vajhelyettesítővel összemorzsoljuk.
- Alaposan összegyúrjuk.
- A tésztát 3 részre osztjuk, letakarjuk és addig pihentetjük, amíg elkészítjük a tölteléket.
- A növényi túrót, a tejfölt, a 2 tojássárgáját és a sót összekeverjük.
- A 4 tojásfehérjéhez hozzáadunk még 1 tojásfehérjét.
- A sárgáját félretesszük a teteje lekenéséhez.
- Kemény habbá verjük a csipet sóval.
- Óvatosan összekeverjük a növényi túróval.
- Kicsit híg a massza, de ez így lesz jó!
- Egy mélyebb tepsit béleljük ki sütőpapírral.
- Első tésztát kinyújtjuk majd a tepsibe tesszük.
- A töltelék felét ráöntjük, kinyújtjuk a második tésztát, ráterítjük a masszára, és a maradék tölteléket rásimítjuk.
- A harmadik tésztával befedjük.
- A tetejét megkenjük a félretett tojássárgájával.
- Megszurkáljuk villával szépen sorban, egész sűrűn a tésztát.
- Megszórjuk a len- és szezámmaggal, egymás utáni szép sorban.
- 180 °C fokra előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük.
- Eleinte megemelkedik a tészta, de nem baj, a végén szépen „helyre áll a tészta” nagysága.
- Sütési idő függ a sütőtől is.
- Az elkészültét tűpróbával ellenőrizzük.
- Tepsi maximális mérete: 25 × 35 cm, ettől ne legyen nagyobb!
- Kihűlve szépen szeletelhető lesz!
Jó étvágyat kívánok!
Elkészítés idő: 45 perc
Nehézségi szint: haladó
(recept tápértékszámítása folyamatban)
A gluténmentes sós szelet recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: cukor élesztő glutén és tejmentes hamis túró It's us gluténmentes termékek It’s us Miklos’ olasz pizza gluténmentes lisztkeverék karácsonyi GM receptek lenmag margarin növényi túró alternatíva psyllium rost (útifűmaghéj) rizsital só sós sós aprósütemények szezámmag tejföl alternatíva tojás tojásfehérje tojássárgája uzsonna és tízórai vendégváró