Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Tejmentes – hamis túrós, réteges gluténmentes sós szelet

gluténmentes sós sütemény recept KolosKolosFreeFood receptválogatásunk egy glutén- és tejmentes  sós hamis túrós szeelettel bővült.

Eddig szinte csak és kizárólag édességként használtam fel a növényi túró alternatívát. Most egy meglévő receptet írtam át, és próbáltam ki. A végeredmény, többször is egymás után leírhatatlanul finom lett. Egy a baj vele, nagyon eteti magát ez a sós nassolni való. Viszont, olyan dekoratív, hogy akár a karácsonyi, ünnepi estén is helyet kaphatna.

Hozzávalók (10 adaghoz):

Tésztához:

  • 500 g It’s us Miklos univerzal gluténmentes lisztkeverék
  • 250 g növényi vajalternatíva (most Ráma)
  • 100 ml növényi ital (most rizsital)
  • 4 g gluténmentes szárított élesztő
  • 1 teáskanál cukor
  • 3 teáskanál só
  • 2 evőkanál növényi tejföl alternatíva
  • 2 db közepes méretű (M-es) tojássárgája
  • 8 g It’s us Naturbit útifűmaghéj őrlemény (psyllium rost)

Túrós töltelék:

  • 500 g növényi túró alternatíva
  • 70 g növényi tejföl alternatíva
  • 5 db M méretű tojásfehérje
  • 2 tojássárgája
  • csipet só
  • 6 evőkanál gluténmentes sörélesztőpehely

Tetejére:

  • 1 tojássárgája
  • 15-15-15 g

A tejmentes növényi sós túrós, réteges szelet elkészítése:

  • Mérjük ki a lisztet.
  • Adjuk hozzá a cukrot, sót és a szárított élesztőt.
  • Mehet bele a tojássárgája, növényi tejital és a tejföl alternatíva is.
  • A lisztet a vajhelyettesítővel összemorzsoljuk.
  • Alaposan összegyúrjuk.
  • A tésztát 3 részre osztjuk, letakarjuk és addig pihentetjük, amíg elkészítjük a tölteléket.
  • A növényi túrót, a tejfölt, a 2 tojássárgáját és a sót összekeverjük.
  • A 4 tojásfehérjéhez hozzáadunk még 1 tojásfehérjét.
  • A sárgáját félretesszük a teteje lekenéséhez.
  • Kemény habbá verjük a csipet sóval.
  • Óvatosan összekeverjük a növényi túróval.
  • Kicsit híg a massza, de ez így lesz jó!
  • Egy mélyebb tepsit béleljük ki sütőpapírral.
  • Első tésztát kinyújtjuk majd a tepsibe tesszük.
  • A töltelék felét ráöntjük, kinyújtjuk a második tésztát, ráterítjük a masszára, és a maradék tölteléket rásimítjuk.
  • A harmadik tésztával befedjük.
  • A tetejét megkenjük a félretett tojássárgájával.
  • Megszurkáljuk villával szépen sorban, egész sűrűn a tésztát.
  • Megszórjuk a len- és szezámmaggal, egymás utáni szép sorban.
  • 180 °C fokra előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük.
  • Eleinte megemelkedik a tészta, de nem baj, a végén szépen „helyre áll a tészta” nagysága.
  • Sütési idő függ a sütőtől is.
  • Az elkészültét tűpróbával ellenőrizzük.
  • Tepsi maximális mérete: 25 × 35 cm, ettől ne legyen nagyobb!
  • Kihűlve szépen szeletelhető lesz!

Jó étvágyat kívánok!

Elkészítés idő: 45 perc

Nehézségi szint: haladó

(recept tápértékszámítása folyamatban)

A gluténmentes sós szelet recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

sós tejmentes sós gluténmentes szelet recept

Kategória: , , , ,